Axalta is voor AkzoNobel wél de ware

Beeld EPA

Verffabrikant AkzoNobel sloeg een aanval van branchegenoot PPG af en wil nu fuseren met een ander groot concern: Axalta. De combinatie levert de grootste verfmaker ter wereld op met een breed pallet aan producten.

AkzoNobel verraste vriend en vijand met de aankondiging om te willen fuseren. De gedroomde partner heet Axalta, een in Nederland relatief onbekende verfproducent met een hoofdkantoor in Philadelphia. De bedrijven hebben een lange historie. Ze verkopen lakken en verven over de hele wereld, maar toch is de overlap beperkt. Dat kan een fusie makkelijker maken. 

Rijtuiglak

De oorsprong van Axalta ligt in het Duitse Barmen, nu onderdeel van de gemeente Wuppertal. Daar begon Otto Louis Herberts in 1866 met de verkoop van verfproducten voor de vervoermiddelen van die tijd. Het waren vooral lakken die rijtuigen moesten beschermen tegen beschadigingen en vuil. Later leverde Herberts verf voor de Zeppelin, het enorme luchtschip dat in 1900 voor het eerst de lucht in ging.

In de decennia daarna is het vooral de auto-industrie die lak van de fabrieken van Herberts afneemt. Nadat in 1927 Otto's kleinzoon Kurt Herberts het roer overneemt, gaat het hard. Als in 1955 de miljoenste Volkswagen Kever van de band rolt, introduceert Herberts producten voor oudere auto’s. Onder de naam Standox worden anti-roestmiddelen verkocht en lakken voor schadeherstel. Het merk wordt nog steeds gevoerd.

Onder Otto gaat Herberts de grens over. Het bedrijf start verkooppunten in de meeste landen van Europa. In 1980 richt Herberts zijn pijlen ook op het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Azië.

Na allerlei fusies en overnames komt Herberts in 1999 in handen van het Amerikaanse chemiebedrijf Dupont dat al een eigen verfdivisie heeft. Dupont ontwikkelde sinds 1920 onder de naam Duco lak voor de auto-industrie. Later wordt deze lak ook gebruikt door de Amerikaanse schilder Jackson Pollock.

In 2013 zet Dupont zijn hele verfdivisie in de verkoop. AkzoNobel is een van de gegadigden, maar het is de Amerikaanse investeringsgroep Carlyle die er met de buit vandoor gaat en die buit de naam Axalta geeft.

Opmerkelijke rol voor topman

Opmerkelijk is de rol van de huidige topman van AkzoNobel, Thierry Vanlancker. Hij is namens Dupont actief betrokken bij de verkoop van de verfdivisie. Hij verlaat Dupont in augustus 2015 en begint na een korte tussenstap in oktober 2016 bij de chemiedivisie van AkzoNobel, de divisie die nu te koop staat.

Vanaf november 2014 wordt Axalta in plukken naar de Amerikaanse beurs gebracht. Een van instappende beleggers is de Amerikaanse miljardair Warren Buffett die met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway inmiddels een belang heeft van 10 procent in Axalta.

Axalta is uitgegroeid tot een wereldwijd concern met 13.600 werknemers, 46 fabrieken op vrijwel alle continenten en klanten in 130 landen. In omvang is het de vijfde verfproducent ter wereld, na PPG, AkzoNobel, Sherwin-Williams en Valspar.

Het bedrijf is nog steeds actief in de auto-industrie. Het levert tal van producten aan carrosseriebedrijven en heeft in dat segment een marktaandeel van 25 procent. Ook maakt Axalta verven en lakken voor producten die in nieuwe auto’s worden gebruikt. Niet voor niets treedt Axalta vaak op als sponsor in de racewereld. Via het merk Spies Hecker levert het bedrijf verf voor het Mercedes-team van de Formule 1. Onder namen als Voltatex en Duapon verkoopt Axalta producten voor andere industriële toepassingen.

AkzoNobel, dat teruggaat tot 1792 als Wiert Willemszoon Sikkens in Groningen een verf- en lakfabriekje start, moet het vooral hebben van consumentenproducten en verven voor gebouwen, installaties, scheepvaart en vliegtuigen.  In de levering van lakken voor de productie van nieuwe auto’s is AkzoNobel niet actief. Overlap met Axalta is er wel op het gebied van reparatielakken, een markt waarin AkzoNobel de nummer drie van de wereld is. Akzo maakt ook coatings voor auto-onderdelen. In de VS zijn Axalta en AkzoNobel ongeveer even groot, in Azië en Europa is AkzoNobel veel groter.

Is dit wel een fusie?

AkzoNobel stuurt, volgens een maandag verspreid persbericht, aan op een fusie met Axalta. Dat lijkt wat vreemd, want is AkzoNobel is, wat omzet en de omvang van zijn personeelsbestand betreft, veel groter dan Axalta. Ook als AkzoNobel de aangekondigde verkoop van zijn grote chemiepoot zal hebben afgerond, is het nog altijd ruim groter dan zijn Amerikaanse partner. 

Waarom dan praten over een fusie? Misschien om Axalta te plezieren. Bij een fusie is geen van de twee partijen de baas over het nieuw te vormen bedrijf en dat zou het management en de aandeelhouders van Axalta gunstig kunnen stemmen. Toen Ahold en het Belgische Delhaize hun krachten bundelden, spraken beide partijen ook steeds over een fusie, al was Ahold de grotere partij.

Mogelijk is ook dat AkzoNobel aanstuurt op een aandelenruil. Axalta kan dan bij AkzoNobel worden gevoegd zonder dat het Nederlandse bedrijf daar cash voor hoeft te betalen. Als AkzoNobel zijn chemiepoot verkoopt, komt er een hoop geld binnen, naar schatting ergens tussen de acht en tien miljard euro. Maar AkzoNobel heeft al aangekondigd dat het leeuwendeel daarvan wordt doorgesluisd naar zijn aandeelhouders. 

Desondanks behoort ook een 'gewone' koop nog tot de mogelijkheden, volgens analisten althans. De rente is nog altijd laag en dat is in het voordeel van AkzoNobel. Daar staat tegenover dat AkzoNobel het initiatief voor de 'fusie' heeft genomen en die wens zullen Axalta's aandeelhouders graag vertaald willen zien in een hoge prijs. Daarbij is Axalta al niet goedkoop. Op de beurs wordt het bedrijf beduidend hoger gewaardeerd dan AkzoNobel.

Lees ook: PPG staakt overnamepoging, na drie biedingen op AkzoNobel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden