Avro en Tros na fusie grootste omroep

Eigen merknamen blijven behouden

De Avro en Tros willen fuseren. Dit maakten ze gistermiddag bekend. Beide omroepen ondertekenden een intentieverklaring. Samen worden zij verreweg de grootste omroep van Nederland.

De merknamen Tros en Avro zullen blijven bestaan. Hoe de omroep er verder uit moet gaan zien is nog onduidelijk, evenals de hoeveelheid zendtijd en het budget dat de nieuwe omroep zou moeten krijgen. Beide omroepen zullen nu verder in gesprek gaan over hoe inhoud te geven aan de fusie.

De Avro heeft momenteel circa 400.000 leden, de Tros is met zo'n 465.000 al de grootste omroep van Nederland. De twee omroepen vinden dat ze recht hebben op meer geld dan de omroepverenigingen die besluiten zelfstandig door te gaan. Meer zendtijd is een andere voorwaarde die Tros-voorzitter Ed Nijpels aan de regering stelde: "De bal is nu aan Den Haag."

De omroepen noemen een fusie noodzakelijk in het licht van de aangekondigde bezuinigingen. Volgens het regeerakkoord dienen de publieke omroepen jaarlijks 200 miljoen euro te bezuinigen. Het is de bedoeling dat er van de 21 omroepen uiteindelijk acht overblijven - waarbij de NOS en de NTR zijn inbegrepen.

Het samengaan van Tros en Avro zal niet voorkomen dat er bij de omroepen door de 'draconische bezuinigingen uit Den Haag' gedwongen ontslagen zullen vallen. Zo zei Tros-directeur Willemijn Maas dat er minder mensen nodig zullen zijn op de administratieve afdelingen van beide omroepen. Ook is het de bedoeling dat de twee omroepen op termijn hetzelfde gebouw zullen betrekken.

In Den Haag is positief gereageerd op de aanstaande fusie. Minister Marja van Bijsterveldt zei blij te zijn dat de omroepen elkaar hebben gevonden. CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp prees het feit dat de omroepen zelf het initiatief hebben genomen: "Liever een huwelijk uit liefde dan een gedwongen huwelijk." Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep: "De Avro en Tros zetten vandaag een moedige stap op weg naar een eenvoudiger publiek mediabestel."

Van opera tot Hollandse meezingers
"Wij willen graag een omroep zijn voor al die mensen - van Volendam tot grachtengordel, van opera tot Hollandse meezingers" zo klonk het op de persconferentie. Wanneer de programmering van de zenders nader wordt bekeken komen er zeker overeenkomsten bovendrijven - zij het wellicht aan verschillende kanten van het amusementsspectrum.

Tros staat tot Avro als...

Een quizprogramma: Lingo - Slag bij Nieuwspoort

Avonturen beleven in Te land, ter zee & in de lucht of tijdens Wie is de Mol?

Lachen om Bananasplit of bij Andermans Veren en Koefnoen

Muzikaal genieten bij het Eurovisie Songfestival of het Prinsengrachtconcert

Kunstzinnige televisie bij Tros Muziekfeest danwel bij Opium

En zullen Tros Vermist of Opsporing Verzocht ook één programma vormen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden