Avontuur ontbreekt

Het is niet makkelijk voor een jazz-zangeres om het eerste concert van een nieuwe tournee door het land te geven in de stad waar ze op het conservatorium jazz-zang doceert. Zeker weten dat dan een groot deel van je publiek bestaat uit leerlingen die je misschien wel graag voluit in de fout zien gaan.

Misschien kwam het daardoor dat het concert, waarmee de groep Vandoorn dinsdag haar tournee 'Nieuwe Avonturen' in het café van het Arnhemse Musis Sacrum startte, zo'n bloedeloos karakter had.

Vandoorn is de groep van zangeres Tineke van Doorn en haar levenspartner gitarist Marc van Vugt. Per project wordt de groep uitgebreid met de benodigde musici.

De huidige bezetting van Vandoorn is de kleinste in jaren. De zangeres en gitarist worden tijdens hun 'Nieuwe Avonturen' slechts bijgestaan door altsaxofonist Paul van Kemenade.

Misschien lag het aan het besloten, intieme karakter van het trio, aan het weinig opwindende repertoire (nieuwe stukken, een enkele bijdrage van Van Kemenade en enkele bewerkingen van bekende deuntjes), of toch aan de locatie van het eerste optreden. In ieder geval wist het trio er in Arnhem geen bruisend geheel van te maken.

De saxofonist pakte af en toe bescheiden uit, de gitarist toonde een voorkeur voor milde klanken. En de zangeres onderhield zich vriendelijk met het publiek, maakte grapjes en vertelde anekdotes.

Maar de songs klonken tam, gezapig en beschaafd. Valse noten en verkeerde inzetten kwamen niet voor. En de muziek kwam maar niet tot leven.

Natuurlijk wekt het bewondering dat Tineke van Doorn niet kiest voor het makkelijke pad, dat van het zingen van de geijkte jazzstandards. Dat zij en Van Vugt een voorkeur hebben voor merendeels ontspannen songs, kan hen niet worden aangerekend, wel dat het grootste avontuur van hun 'Nieuwe Avonturen' het zingen van een liedje in het Nederlands was, terwijl het ware avontuur ondertussen ver te zoeken was.

Hoewel het enthousiasme van het publiek (ook dat van Van Doorns leerlingen) gaandeweg de avond groeide, nam bij mij het sterke verlangen toe naar echt avontuurlijke jazz-zang van iemand als Cassandra Wilson of de vroegere Betty Carter -zangeressen die zelfs het meest platgezongen lied konden laten klinken als een zinderend nieuw avontuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden