Avonturiers mogelijk weer terug op reïntegratiemarkt

Een werkzoekende bij het UWV in Amsterdam.Beeld archieffoto ANP

Krijgen spiritueel therapeuten en helderzienden weer de mogelijkheid om gesubsidieerd zieken en arbeidsongeschikten te helpen terugkeren op de arbeidsmarkt? Dat zou kunnen, vreest Oval, de brancheorganisatie van reïntegratiebureaus.

Straks gaat uitkeringsorganisatie UWV namelijk minder strenge eisen hanteren voor bedrijven die werklozen helpen met reïntegreren. Vanaf 1 juli gelden nieuwe aanbestedingsregels.

Het UWV hoopt dat door de nieuwe, minder strenge voorwaarden meer kleine, lokale ondernemers zich aanbieden. Zij moeten meer maatwerk kunnen leveren omdat zij de regionale arbeidsmarkt goed kennen. Dit valt niet in goede aarde bij Oval. "De markt gaat weer open voor avonturiers die slechts beperkt kwaliteit en resultaat hoeven aan te tonen", waarschuwt Oval-voorzitter Kick van der Pol.

Hij memoreert aan het verleden, toen enkele bureaus via vage methodes, zoals tarotkaart leggen, probeerden werklozen aan een baan te helpen. Begin deze eeuw werd de reïntegratiemarkt grotendeels geprivatiseerd. In een paar jaar tijd kwamen er honderden reïntegratiebedrijven bij. Al snel werd duidelijk dat het zeer moeilijk was om goed zicht te houden op hun kwaliteit.

Negatieve evaluaties
Toenmalig minister De Geus van sociale zaken en werkgelegenheid merkte in 2004 op dat de reïntegratiemarkt 'nog in een startfase zit' en 'te maken heeft met kinderziektes'. De evaluaties over de reïntegratie bleven echter negatief: de trajecten waren rommelig en weinig cliënten vonden werk. Toen in 2007 bekend werd dat er bureaus waren die spirituele therapieën en andere alternatieve methodes gebruiken, betaald door het UWV, leidde dat tot ophef.

Er kwamen nieuwe strengere aanbestedingsregels waardoor veel bedrijfjes buiten de boot vielen. Zo werd een keurmerk verplicht, of de ondernemer moest zelf een bedrijf inhuren dat jaarlijks een vergelijkbaar kwaliteitsonderzoek doet.

Vanaf 1 juli 2016 wordt dat niet meer nodig. Vanaf dan is het voldoende als het bedrijf in drie jaar tijd vijf klanten succesvol heeft geholpen. Ook is het voldoende als één medewerker van het reïntegratiebureau hoog opgeleid is.

Tarotkaartendebacle
Dat vindt Oval echt te weinig. "Ervaringen uit het verleden moeten nadrukkelijker worden meegewogen. Het risico op onvoldoende resultaten is groot", aldus Van der Pol. De branchevereniging stelt voor meer rekening te houden met kennis, ervaring, kwaliteit en eerder behaalde resultaten. "Anders voorzien wij een nieuw tarotkaartendebacle."

Het UWV denkt echter de kwaliteit van de reïntegratietrajecten prima te kunnen waarborgen. "We begrijpen dat het bij Oval pijn doet dat we van de keurmerken afstappen, maar we willen meer aanbieders een kans geven", aldus een woordvoerder van het UWV. Dat Oval over tarotkaartleggers begint, vindt het UWV flauw. "Wij doorbreken vaste patronen omdat we denken dat dat beter is voor de klant."

Straks mag elke uitkeringsgerechtigde meebeslissen over zijn eigen reïntegratie, waarbij een arbeidsdeskundige hem of haar adviseert. "We meten de kwaliteit en effectiviteit. Als die achterblijft, dan moet het reïntegratiebedrijf deze verbeteren om nog opdrachten te krijgen", legt de uitkeringsorganisatie uit.

Het UWV gaat bij de aanbesteding niet meer letten op de prijs. Er komt namelijk een vast tarief per uur: 75 euro exclusief btw. Per klant wordt bekeken hoe lang een traject moet duren en dus moet kosten. Er komt wel een maximum aantal uren dat wordt vergoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden