Avondklok jongeren: preventie gaat voor

AMSTERDAM - Het is een 'mooie overwinning' voor de burgemeester van Orléans, becommentarieerde Libération. En het is een 'juridische bres' waarin een groot aantal burgemeesters zal proberen zich te storten, wist het dagblad: die van Nice en Cannes staan al klaar, en die van Aulnay-sous-Bois (een voorstad van Parijs), dat een dergelijke maatregel sinds 30 mei praktiseert, zal zich nu wat zekerder voelen.

Remco Pols

Serge Brouard, de eerste burger van Orléans, kreeg maandag gelijk van de Conseil d'ütat, de Franse Raad van State: hij mag een avondklok instellen voor jongeren tot dertien jaar. In drie wijken van de stad: Argonne, Source en Blossières. Tussen 23.00 en 6.00 uur, op straffe van een boete van 230 franc (bijna 80 gulden). Brouard hoopt daarmee de veiligheid in Orléans te vergroten. De beslissing ontlokte een zeer kritische reactie aan de Franse Liga voor de Mensenrechten: ,,Dit is weg met de armen''. Maar Ségolène Royal, de socialistische minister voor gezin en kind, liet zich genuanceerder uit. Zuinigjes: ,,Waarom niet?''

Royal en haar partij lopen als het over veiligheid gaat op kousenvoeten. Het thema trekt de laatste maanden veel aandacht en zal naar het zich laat aanzien de presidents- en parlementsverkiezingen van komend voorjaar gaan domineren.

Op de rechterflank van de Franse politiek is er al langer een roep om maatregelen tegen de criminaliteit onder jongeren. De RPR van president Jacques Chirac en bondgenoot DL in de oppositie denken daarbij onder meer aan de verlaging van de strafrechtelijke leeftijd van dertien naar tien jaar, maar een avondklok is ook prima. Dit gaat de goede kant op, zei een woordvoerder van burgemeester Brouard, een partijgenoot van Chirac.

Rechts heeft het gelijk van de cijfers: de criminaliteit in Frankrijk bleek in 2000 met 5,72 procent (ten opzichte van 1999) gestegen. In Orléans nam het aantal overtredingen door minderjarigen in een jaar tijd met 12,6 procent toe.

Waarnemers in de stad wijzen erop dat het niet de jongeren tot dertien jaar zijn, die de meeste problemen veroorzaken. Critici van het besluit van de Conseil d'ütat hekelen de stigmatisering van de betrokken wijken, die de spanning daar zal verhogen. Ze vragen zich af of de betrokken ouders, van een andere cultuur, de maatregel zullen begrijpen. En ze wijzen erop dat veel families klein zijn behuisd: zie die jongeren maar eens binnen te houden. Maar blijkens een opiniepeiling vindt 81 procent van de Fransen een avondklok een goed idee. De peiling dateert van 1997, toen de Conseil d'ütat een avondklok voor jongeren in Sorgues (in de Provence) verbood, omdat die de individuele vrijheid beperkt. Dit keer echter prevaleerde het preventieve karakter van de avondklok.

Brouard, heet het in de uitspraak, wil voorkomen dat de minderjarigen het slachtoffer worden van geweld dan wel erbij betrokken raken. De geïntegreerde aanpak van criminaliteit onder jongeren in Orléans was ook een argument. Politie, justitie en scholen in de stad werken er op dit terrein samen.

Dat laatste is erg belangrijk, temperde een medewerker van de Conseil d'ütat het enthousiasme van al te geestdriftige burgemeesters. De uitspraak heeft geen algemene geldigheid. Zelfs niet in Orléans: Brouard wilde een avondklok in vier wijken, maar mocht hem maar instellen in drie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden