Volksprotest

Avondklok Colombia na aanhoudende demonstraties tegen regeringsbeleid

Colombiaanse ordetroepen vormen een cordon tijdens protesten vrijdag in Bogotá. Beeld AFP
Colombiaanse ordetroepen vormen een cordon tijdens protesten vrijdag in Bogotá.Beeld AFP

In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá is vrijdag een avondklok ingesteld vanwege aanhoudende protesten tegen het regeringsbeleid.

Dat heeft burgemeester Enrique Peñalosa bekendgemaakt. De avondklok gold eerst alleen voor drie wijken waar het donderdag onrustig was, maar is uit voorzorg uitgebreid naar de hele stad. Er zijn 20.000 agenten op de been om te voorkomen dat er rellen ontstaan.

Het is voor het eerst in meer dan 40 jaar dat er in Bogotá, een stad met zo’n 7 miljoen inwoners, een avondklok wordt afgekondigd. De maatregel werd door de burgemeester van de stad uitgevaardigd op dringend verzoek van de Colombiaanse president Iván Duque.

De avondklok geldt van 21.00 uur vrijdagavond tot 6.00 uur zaterdagmorgen. Ook is een samenscholingsverbod van kracht en mag er tot zaterdagmiddag geen alcohol worden verkocht.

Honderden demonstranten negeerden de avondklok vrijdagavond en trokken naar de ambtswoning van president Duque in Bogotá. Ze zongen het volkslied terwijl ze herrie maakten door op potten en pannen te slaan, een traditionele Zuid-Amerikaanse gewoonte bij volksprotesten.

Eerder op de dag verzamelden zich duizenden mensen op het belangrijkste plein van Bogotá, Plaza Bolivar, voor nieuwe protestacties. De demonstranten vinden dat de regering van de conservatieve Duque te weinig doet tegen de dalende koopkracht van het land en ze maken zich zorgen om corruptie binnen de overheid. Ook daar sloegen ze onder meer op potten en pannen en riepen leuzen tegen het regeringsbeleid.

Een demonstrant betoogt in Bogotá tegen het regeringsbeleid. Op haar T-shirt staat: ‘Ze hebben ons zelfs onze angst afgenomen.’ Beeld REUTERS
Een demonstrant betoogt in Bogotá tegen het regeringsbeleid. Op haar T-shirt staat: ‘Ze hebben ons zelfs onze angst afgenomen.’Beeld REUTERS

Nationale staking

Ook donderdag werd er in Bogotá en andere steden in het land gedemonstreerd. Vakbonden, studentenbewegingen en inheemse groeperingen hadden een nationale staking afgekondigd. In de hoofdstad betoogden ruim 250.000 mensen tegen het regeringsbeleid, een van de grootste protestdemonstraties in de recente Colombiaanse geschiedenis. De massaprotesten begonnen vreedzaam maar leidden later tot confrontaties tussen de betogers en politie, die onder meer traangas inzette. In onder andere Bogotá en de zuidwestelijk gelegen stad Cali kwam het tot rellen en plunderingen. Elders in Colombia vielen drie doden tijdens demonstraties.

Duque riep vrijdagavond in een toespraak op tot een dialoog over de onvrede. “Volgende week start ik een nationaal gesprek. Zo moeten we tot de oplossing komen om op de midden en lange termijn het sociale gat in ons land te dichten.”

De massaprotesten in Colombia volgen op soortgelijke demonstraties in andere Zuid-Amerikaanse landen. Ook in Chili, Equador en Bolivia gingen ontevreden burgers recent massaal de straat op.

Een demonstrant slaat op een pan op de tweede dag van grootschalige protesten in Bogotá. Beeld REUTERS
Een demonstrant slaat op een pan op de tweede dag van grootschalige protesten in Bogotá.Beeld REUTERS
Een vrouw houdt een plakkaat omhoog waarop staat: ‘Ze hebben zoveel van ons afgenomen dat ze zelfs onze angst hebben afgenomen.’ Beeld AFP
Een vrouw houdt een plakkaat omhoog waarop staat: ‘Ze hebben zoveel van ons afgenomen dat ze zelfs onze angst hebben afgenomen.’Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden