Avebe teelt ondanks verbod toch gen-pieper

- Avebe gaat op beperkte schaal toch door met de teelt van genetisch veranderde aardappelen. Ondanks een verbod op de omstreden teelt, gaat het aardappelzetmeelconcern nog een jaar door op de vergunning van een ander, het handelshuis Hettema.

Vorige maand besloot Avebe de teelt van transgene aardappelen te staken, omdat het ministerie van Vrom de vergunning niet wilde verlengen. De vergunning van Hettema loopt een jaar langer door. Avebe betaalt een onbekend bedrag voor het 'meeliften' op deze vrijbrief. Dat betekent dat de onderneming nog 100 hectare pootgoed kan telen. De verbouw van genetisch veranderde aardappelen voor de fabriek is al volledig stopgezet.

Avebe houdt het pootgoed achter de hand voor het geval het ministerie van Vrom alsnog een vergunning verleent. De definitieve beslissing verwacht het concern na de zomer. Op basis van TNO-onderzoek zegt Avebe de veiligheid van de toepassing van de biotechnologische pieper te kunnen garanderen. Ook de adviescommissie voor genetische modificatie (Cogem) had een positief oordeel geveld. Het ministerie van Vrom had op grond daarvan aanvankelijk wel een vergunning verleend, maar is later door Brussel teruggefloten. Volgens de Europese Commissie kan Avebe niet hard maken dat de aardappel niet resistent is tegen antibiotica. Brussel heeft in dit geval het laatste woord. Avebe wil een aardappel maken zonder het zetmeel amylose voor toepassingen in de textiel- en de papierindustrie. Zo'n aardappel kan garens sterker maken en papier beter bedrukbaar. Daarnaast zijn de aardappelen makkelijker en milieuvriendelijker te verwerken. Avebe had naar eigen zeggen nog geen plannen de genetisch aangepaste aardappel voor de voedingsmiddelenindustrie te gebruiken.

Als Avebe definitief geen vergunning krijgt, dient Avebe een schadeclaim van miljoenen guldens in bij de overheid. Bij boeren was in totaal 2500 hectare voor de teelt uitgezet. Volgens de boeren bedraagt de schade minstens vijfduizend gulden per hectare. Avebe heeft gedupeerde boeren een voorschot van 1500 gulden schadevergoeding per hectare in het vooruitzicht gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden