Avebe: meer werken voor hetzelfde loon

groningen – Medewerkers van aardappelzetmeelconcern Avebe gaan acht dagen meer werken voor het zelfde loon. Avebe en de vakorganisaties hebben hier overeenstemming over bereikt.

Ook is afgesproken dat de 975 Nederlandse werknemers desgewenst op andere locaties dan hun standplaats kunnen worden ingezet, en zelfs in andere functies. Een flexibele inzet van personeel zorgt ervoor dat minder werk hoeft te worden uitbesteed. Bovendien kan het aantal uren dat ze per week werken gaan wisselen. Met dit pakket aan maatregelen moet de recessie het hoofd worden geboden.

Avebe wordt hard geraakt door de economische crisis. Woordvoerder Johan Russchen licht toe dat de tarweprijzen tot een minimum zijn gedaald en dat belangrijke afnemers, bijvoorbeeld in de bouw en de papiersector, wegvallen.

Eerder al sneed het concern in inkoopbudgetten van chemicaliën en energie. Investeringen zijn opgeschort en van de aardappel leverende boeren zijn ook offers gevraagd. Zij leveren toelages in. Hoeveel Avebe denkt te besparen, laat het concern in het midden.

Om het personeel flexibel te kunnen inzetten is de cao, die liep tot 1 januari 2010, opengebroken. De nieuwe loopt van 1 september 2009 tot 1 januari 2011. Tot 1 augustus 2010 zit er voor het Avebe-personeel geen salarisverhoging in en daarna alleen als de omstandigheden structureel zijn verbeterd.

Dick Heijnen, onderhandelaar namens FNV Bondgenoten, noemt het crisispakket „onvermijdelijk”. Avebe is niet alleen kwetsbaar door de recessie, maar ook doordat het midden in een reorganisatie zit. Voor 2011 moet het aantal arbeidsplaatsen, dat 1100 was, zijn teruggebracht tot 850. De bond heeft wel bij de directie afgedwongen dat ze de maatregelen zelf uitleggen. Heijnen: „Dat is keurig gebeurd, in zestig bijeenkomsten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden