Avatarbos moet jongeren de natuur in krijgen

Voor jongeren wordt de grens tussen realiteit en virtual reality vager. Ook natuur beleven zij steeds vaker op de computer. Om daar verandering in te brengen komt er bij Zoetermeer een heus ’Avatarbos’. Het bos wordt aangelegd in het Bentwoud, een 1300 hectare groot bosgebied in aanplant.

Het Avatarbos, vernoemd naar de film uit 2009, is een initiatief van de Amerikaanse filmregisseur James Cameron en filmmaatschappij 20th Century Fox, in samenwerking met stichting wAarde en Staatsbosbeheer. In de film ’Avatar’ speelt respect voor de natuur een belangrijke rol. Regisseur Cameron besloot daarom een deel van de opbrengsten te besteden aan de aanplant van een een miljoen bomen wereldwijd. In vijftien landen worden op Camerons kosten bossen aangeplant. Nederland krijgt als enige land een speciaal Avatarbos. „In het Bentwoud moeten virtuele en echte werkelijkheid door elkaar lopen”, vertelt Thomas van Slobbe, directeur van stichting wAarde. Toch zullen we de kleurrijke bomen uit de film niet in het Bentwoud tegenkomen. „Het bos zal een ’gewoon’ bos worden, met inheemse bomen. De inrichting zal wat minder rechttoe rechtaan zijn dan die van in andere bossen.”

Stichting wAarde heeft de afgelopen tijd honderden jongeren gevraagd naar hun wensen. „Zo is besloten geen rechte paden, maar slingerende zwerfpaden aan te leggen. Deze zullen ook geen kale ondergrond hebben, maar bijvoorbeeld kniehoog gras.” Verder zullen er open plekken, ’droomplekken’, en andere uit de film herkenbare plekken worden gerealiseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden