Avantium wil miljoenen ophalen met beursgang

(Novum/Betten) - Avantium wil tussen de EUR 20 miljoen en EUR 30 miljoen ophalen met een beursgang. Dit zegt Frank Roerink, financieel directeur van het technologiebedrijf in een interview met Betten. De introductiekoers zal tussen de EUR 12,50 en EUR 16,00 liggen.

Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerde partijen zich inschrijven op nieuwe aandelen van het technologiebedrijf.

"Met een ondernemingswaarde van tussen de EUR 50 en 60 miljoen, willen we een belang van tegen de 35 procent naar de beurs brengen", aldus Roerink.

Op dit moment heeft een groep venture capital investeerders, waaronder Alpinvest en SR One, ruim 85 procent van de aandelen in handen. Het management bezit tien procent en de overige investeerders, waaronder Shell, hebben zo'n vier procent. Na de beursgang zullen de onderlinge verhoudingen gelijk blijven.

Het bedrijf dat voortkomt uit Shell, wil een deel van de opgehaalde middelen inzetten voor de verdere verbetering van de door henzelf ontwikkelde biobrandstof Furanics. Avantium wil na 2010 licenties voor het product gaan verkopen aan bekende brandstofleveranciers zoals Shell en BP.

Het technologiebedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, opereert in de chemische- en farmaceutische industrie en in de energiesector.

Avantium maakt bij de onderzoeken gebruik van 'high throughput systemen', een eigen uitvinding. Met deze systemen kan Avantium heel veel tests tegelijkertijd uitvoeren. Daarmee ontdekt en ontwikkelt het bedrijf producten en processen op het gebied van bio-brandstoffen, bio-chemicalien en kristalvormen van bestaande medicijnen.

De woorden high throughput zitten hem voornamelijk in de snelheid waarmee laboratoriumonderzoeken plaats kunnen vinden. Door deze technologie kunnen de laboranten van Avantium tientallen tot honderden tests tegelijkertijd uitvoeren. "Bij de conventionele onderzoeken vinden de experimenten een voor een plaats", aldus Roerink. "Met onze systemen gaat dat veel sneller."

Tot voor kort bestond het werk van de laboranten en chemici van Avantium voornamelijk uit het in opdracht van derden - met klinkende namen als BP, Shell, Pfizer en GlaxoSmithKline - uitvoeren van onderzoeken en het verkopen van onderzoeksapparatuur.

Het management van Avantium ziet op termijn echter meer winstgevendheid door zelf onderzoeken uit te voeren, patenten te registeren en licenties te verkopen. "Daarom willen we daarin ook verder investeren", aldus de CFO.

Van de in totaal EUR 20 tot EUR 30 miljoen die Avantium verwacht op te halen, zal zo'n EUR 15 tot EUR 20 miljoen worden geïnvesteerd in de biobrandstof Furanics. "De kosten gaan vooral zitten in het uitbreiden van apparatuur, het aantrekken van nieuw, gespecialiseerd personeel en het verder uitbouwen van de patentportfolio", zo licht Roerink toe.

Overigens heeft Avantium het basispatent voor deze brandstof al lang en breed veiliggesteld, 'zo ver wij kunnen nagaan zijn we het enige bedrijf ter wereld die deze brandstof heeft gepatenteerd.' Als uitvinder staat professor Gert-Jan Gruter geregistreerd, chief technology officer bij Avantium.

Op de vraag wat er nou zo bijzonder is aan de biobrandstof van Avantium zegt Roerink dat het veel beter uit tests is gekomen dan de biobrandstoffen biodiesel en bio-ethanol. "Het stolt niet bij lage temperatuur, er komt minder zwavel en fijnstof vrij en je hebt veel minder last van roestvorming", zo beweert de financiële man.

Maar Avantium richt zich bij de eigen productontwikkeling niet alleen op Furanics. Het bedrijf wil de pijlen verder ook richten op de farmaceutische industrie. Het resterende deel van het geld dat wordt opgehaald met de beursgang zal aan deze tak van sport worden besteed.

"We hebben een aantal medicijnen geselecteerd waarvoor we kristalonderzoek doen", zo zegt Roerink. Het doel is om van bestaande medicijnen nieuwe kristalvormen te ontdekken waardoor zij sneller in het lichaam worden opgenomen.

"We verwachten hiervoor de eerste licentie-overeenkomst al in 2008 te kunnen sluiten", zo zegt de CFO. Welke medicijnen het betreft is geheim. "Ook de fabrikanten zelf zijn nog niet op de hoogte." Zodra het patent is aangevraagd en Avantium het onderzoek heeft afgerond, wordt het bedrijf op de hoogte gesteld en krijgt het de kans de licentie te kopen.

Gezien de lange looptijd van de productontwikkeling en de patentaanvragen, zal het nog enige tijd in beslag nemen voordat aan deze nieuwe producten geld verdiend zal worden. 'Daarom zoeken wij ook beleggers met een wat langere adem', zo licht Roerink toe.

De CFO mikt met de beursgang dan ook met name op de groene investeerders die niet voor het snelle geld gaan. Roerink denkt daarbij aan beleggingsfondsen die investeren in bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Maar ook pensioenfondsen investeren tegenwoordig in dit soort producten."

Avantium zal in 2007 verlieslatend zijn vanwege de investeringen in de nieuwe producten. Met de bestaande activiteiten zoals het verlenen van onderzoeksdiensten en het verkopen van zelf ontwikkelde onderzoekssystemen wordt wel geld verdiend. Zo realiseerde het bedrijf in 2006 een nettowinst van EUR 300.00.

Avantium is verder schuldenvrij. Na een oorspronkelijke investering van EUR 60 miljoen door oprichter Shell en de huidige venture capital investeerders, beschikt het bedrijf over voldoende middelen om het huidige werk te kunnen doen.

Ook verwacht Roerink niet dat Avantium na de beursgang op korte termijn nog meer geld nodig zal hebben voor nieuwe investeringen. "Onze bedrijfsruimte zijn we al aan het uitbreiden, dus daar kunnen we voorlopig mee uit de voeten."

Wel sluit Roerink de mogelijkheid van overnames op termijn niet uit. "Overnames maken nu geen deel uit van onze strategie. Maar mochten we het overwegen dan hebben we de mogelijkheid om met aandelen te betalen", aldus Roerink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden