Avant-gardist verovert de theaterwereld

Opnieuw internationaal succes voor Ivo van Hove: de Laurence Olivier Award

SANDRA KOOKE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

'Tijdloos en universeel', schreef de Engelse krant The Guardian over het door Ivo van Hove geregisseerde 'A View from the Bridge'. Hij won er eerder dit jaar de Critic's Circle Theatre Award voor. Zondagavond volgde de prestigieuze Laurence Olivier-Award voor beste regie.

Ivo van Hove, sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam, haalde de afgelopen maanden avond aan avond volle zalen in Londen met zijn productie van Arthur Millers toneelstuk 'A View from the Bridge', gemaakt bij productiehuis Young Vic. Het Engelse publiek en de Engelse pers waren laaiend enthousiast over de vernieuwende aanpak van Van Hove. Een 'game-changing' regie: 'A View from the Bridge' zou nooit meer hetzelfde zijn voor het Engelse publiek.

Het toneelstuk van Arthur Miller - in Engeland een klassieker - werd nu eens niet rechttoe rechtaan gebracht, maar gespeeld in een boksring, met het publiek eromheen. Alle aandacht gericht op de spelers, die in zijn handen fantastisch speelden.

Ook al is de Belg Van Hove voor het grootste deel van de tijd verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, hij heeft altijd heel wat klussen buiten de deur gehad, regelmatig in het buitenland. Daar staat hij bekend als opvallend avant-gardistisch - een term die in het buitenland al snel wordt gebruikt voor Nederlands of Vlaams theater.

De bekende, traditionele weg kom je niet gauw bij Van Hove tegen, wel de vertaling naar een hypermoderne wereld met strakke pakken, computerschermen, videoprojecties en decors van glas en staal die zijn partner - in werk en privé - Jan Versweyveld ontwerpt.

De opdrachten die hij krijgt, worden de laatste jaren steeds prestigieuzer. Zo regisseerde hij vorig jaar de wereldpremière van de opera 'Brokeback Mountain' naar het boek van Annie Proulx.

Vorige maand ging Van Hove's regie van 'Antigone' met de Franse filmster Juliette Binoche in de hoofdrol in Londen in première. Woensdag tot en met zaterdag is het stuk in Amsterdam te zien, waarna het zijn reis langs Europese steden vervolgt.

In december van dit jaar volgt een absoluut hoogtepunt: Van Hove gaat in New York David Bowie's muziektheaterproductie 'Lazarus' regisseren. De opdracht, die hij omschrijft als 'een jongensdroom', heeft hij te danken aan 'A View from the Bridge', dat enorme indruk maakte op de producent van 'Lazarus'.

Zijn naam heeft Ivo van Hove deels op kunnen bouwen door zijn werk bij Toneelgroep Amsterdam. In de afgelopen veertien jaar heeft hij van het toneelgezelschap een strak geleide, geoliede machine weten te maken.

Nederlandse recensenten zijn niet altijd gelukkig met zijn koele, gestileerde aanpak die nogal eens gepaard gaat met donderend geluid en lichteffecten, maar acteurs als Halina Reijn en Hans Kesting bloeiden op onder zijn leiding.

Van Hove's grote bekendheid als avant-gardistisch regisseur in het buitenland zorgt ervoor dat voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam ook steeds vaker buiten de landsgrenzen zijn te zien. Zo wordt er reikhalzend uitgekeken naar de productie 'Kings of War', samengesteld uit drie Shakespeare-stukken, dat tijdens de Wiener Festwochen in première zal gaan, waarna theaters in Amsterdam, Londen, Parijs en New York volgen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden