Avant-garde van elf is achterstelling zat

Aangezien elf jonge theatergezelschappen zich in een 'alles of niets-situatie' zeggen te bevinden, schreven zij een dreigende brandbrief, waarin het Fonds voor de Podiumkunsten, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en met name staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) de oren wordt gewassen.

Zij verwijten kunstfondsen en rijksoverheid niet naar hun wensen te luisteren en eisen deelname aan het komende Kunstenplan. De elf gezelschappen zijn: 't Barre Land, Dood Paard, Els Inc, De Federatie, Het Filiaal, Growing up in Public, Keesen & Co, Het Oranjehotel, Het Syndicaat, De Wetten van Kepler en Würz. Paraxodaal genoeg allemaal jonge en avant-gardistische gezelschappen, die de navenante voorstelling maken waar de missionaire en demissionaire staatssecretaris Van der Ploeg nou juist zo aanhoudend om roept. ,,Wij zijn niet topzwaar van de overhead, primair ingesteld op het bespelen van een breed publiek en door gezonde concurrentie als geen ander bedreven in het theater-marktmechanisme'', stellen de elf in de brandbrief, daarmee rechtstreeks op de stokpaardjes van Van der Ploeg doelend.

,,De subsidiefondsen moet ons presenteren als boegbeelden van een geslaagd 'investeringsbeleid' en mogen ons niet opniew in het niemandsland tussen ad hoc en structureel laten ronddolen. De Raad voor Cultuur moet de staatssecretaris rugdekking geven om op inhoudelijk artistieke gronden eens driftig in het dichtgeslibde systeem huis te houden. En de staatssecretaris kan zichzelf politiek geloofwaardig maken wanneer hij in de volgende eeuw de daad bij het woord voegt en samen met de steden en provincies de theatersector van nieuw bloed zal voorzien'', aldus de brandbrief van de geborneerde elf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden