Autoverkeer in Europa heeft veel hinder van sneeuw

Zware sneeuwval in het midden en noordoosten van Frankrijk legde gisteren het verkeer lam. Ook in het zuiden van Duitsland en het noorden van Spanje ondervindt het verkeer veel hinder door sneeuw.

Verscheidene snelwegen in Frankrijk werden afgesloten voor vrachtverkeer, waaronder de A5 tussen Parijs en Dijon, de A6 tussen Parijs en Auxerre en de A20 tussen Toulouse en Vierzon, meldde de ANWB.

De Franse meteorologische dienst gaf een weeralarm af voor de Franche Comté, Bourgondië, de Auvergne, Limousin en de Rhône-Alpes. Automobilisten kregen het advies alleen in dringende gevallen de weg op te gaan. Vooral in Limousin is door het winterweer veel overlast ontstaan. Bijna 30.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Tal van bomen zijn onder het gewicht van de sneeuw bezweken.

In het zuiden van Duitsland werd de snelweg tussen München en Salzburg afgesloten om sneeuwruimers de kans te geven hun werk te doen. In het zuiden van Oostenrijk viel ongeveer 20 centimeter sneeuw, waardoor tal van ongevallen gebeurden. Bergpassen waren uitsluitend met sneeuwkettingen begaanbaar.

In Spanje zijn in Asturië, Navarra, Cantabrië en andere noordelijke regio’s in totaal vijftien bergpassen gesloten. De Spaanse meteorologische dienst verwacht dat het winterweer nog enkele dagen zal aanhouden.

In Griekenland ondervindt het verkeer juist veel hinder van te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Het kwik bereikte gisteren in Athene een waarde van 22 graden Celsius. Volgens meteorologen was dit de oorzaak van de dichte mist. Die legde ook de luchthaven van de hoofdstad lam. Zeker veertien vluchten die in Athene moesten landen werden omgeleid naar Thessaloniki en Kreta. Griekenland kampt ook met ernstige droogte, waardoor een groot deel van de oogst dreigt te mislukken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden