Autosnelweg A 2 stroomt deze winter niet meer onder

Van onze correspondent DEN BOSCH - De autosnelweg A2 onder Den Bosch blijft de komende winter gevrijwaard van overstromingen. Maandag begint Rijkswaterstaat ter hoogte van het natuurgebied 'Het Bossche Broek' met de aanleg van dijken aan weerszijden van de weg.

Het project moet op 1 december zover zijn dat een overstroming van de belangrijke verkeersader dan niet meer mogelijk is. In maart moet de klus in zijn geheel zijn geklaard.

Op 30 januari brak een dijk langs de Dommel door, met als gevolg dat het Bossche Broek in korte tijd vol liep. Op de A2, die de polder deels doorkruist, stond het water een paar meter hoog. Dertien dagen lang was de belangrijkste schakel in het noord-zuid verkeer afgesloten. Het gevolg was een enorme verkeerschaos in en om Den Bosch.

Zowel de Tweede Kamer als de commissaris van de koningin in Noord-Brabant noemden de langdurig afsluiting van de A2, vanwege de enorme economische schade, onaanvaardbaar. Rijkswaterstaat beloofde daarop maatregelen die herhaling zouden moeten voorkomen. De plannen voor de dijken werden direct na de overstroming ontwikkeld en via een versnelde procedure afgerond. De totale kosten van de dijkaanleg bedragen circa 4 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden