Autoritaire man, mislukt in zaken

Familiemoordenaar Xavier Dupont de Ligonnès (50) is nog niet gevonden

Zes dagen na de ontdekking van de lichamen van zijn vrouw en vier kinderen is Xavier Dupont de Ligonnès nog steeds onvindbaar. Over de 50-jarige verdachte is wel veel duidelijk geworden.

Dupont de Ligonnès, die uit een traditionele katholieke familie komt, was een autoritaire echtgenoot en een mislukte zakenman die de schijn van succes ophield. De financiële afgrond waar hij voor stond en het besef dat hij faalde, moeten een grote rol hebben gespeeld in het familiedrama.

Zijn vrouw Agnès luchtte de laatste jaren op internetfora haar hart over huwelijks- en geldproblemen. Zij had haar erfenis in zijn onduidelijke bedrijfje voor internetreclame gestoken. "Vier jaar geleden heeft hij die zaak opgericht, en het duurt maar en het duurt maar... Het is waar dat ik het hem kwalijk neem, het is verschrikkelijk, maar hoe zou ik het hem niet kwalijk kunnen nemen? Hij heeft al mijn geld verloren." Haar man, die haar kennelijk volledig in zijn greep had, duldde geen tegenspraak: "Hij geeft orders die wij uitvoeren zonder ze te begrijpen of een vraag te stellen."

Een ex-maîtresse van Dupont was minder volgzaam. Zij had hem 50.000 euro geleend die hij weigerde terug te betalen. De vriendin begon een procedure, waarop hij reageerde met een dreigmail: "Na dertig jaar geluk, zul je nu kennis maken met dertig jaar ongeluk." Ondanks hun geschil vroeg Dupont de Ligonnès zijn ex-geliefde deze maand opnieuw om geld. Hij voegde eraan toe dat hij niets terug zou betalen.

De details over de voorbereidingen voor de moord maken het beeld van iemand die in een staat van depressieve gekte verkeert compleet. Hij nam zijn zoons mee naar de schietclub waarvan hij lid was geworden. Een week na de verdwijning van het gezin, kregen vrienden en bekenden een brief. Hierin stond dat Dupont vanwege zijn werk als geheim agent zijn vrouw en kinderen halsoverkop in Australië had moeten onderbrengen.

Hartverscheurend is het verhaal van een vriend van Duponts zoon Thomas. Thomas, die musicologie studeerde, had 5 april bij deze vriend doorgebracht. Aan het begin van de avond belde zijn vader, met het bericht dat moeder Agnès in het ziekenhuis lag na een fietsongeluk. Thomas stapte op de trein. Toen de vriend per sms vroeg hoe het ging, kreeg hij eerst het antwoord dat Thomas 'ziek' was. In een tweede sms was dat 'doodziek', waarna hij niet verder aandrong.

Het verhaal doet velen in Frankrijk denken aan een andere beruchte familiemoord, de zaak-Romand. Jean-Claude Romand deed alsof hij arts was en een baan had bij de Wereld Gezondheidsorganisatie in Genève. Hij vertrok ook elke dag in die richting maar bracht zijn dagen door in bossen en op parkeerterreinen langs de snelwegen van de Jura. Toen hij in 1993 werd ontmaskerd, vermoordde hij eerst zijn vrouw en twee kinderen, daarna zijn ouders. Het verhaal werd in 2002 verfilmd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden