Autorijden nu ook voor slechtzienden mogelijk

Slechtziende mensen die een zogeheten bioptische telescoop kunnen gebruiken, kunnen vanaf maandag toch een rijbewijs halen. Dat maakt directeur-generaal personenvervoer Siebe Riedstra van het ministerie van Verkeer maandag in Huizen bij de start van het revalidatieprogramma AutO-Mobiliteit bekend.

Een bioptische telescoop is een soort kleine kijker, die bovenin het linker- of rechterbrillenglas wordt bevestigd. Slechtzienden moeten leren om met het apparaatje te kijken, maar als ze die kunst eenmaal beheersen kunnen ze ook afstand schatten en verkeersborden lezen. In de Verenigde Staten rijden al zo'n vierduizend autombilisten met hulp van een bioptische telescoop.

Het hulpmiddel is in Nederland geintroduceerd door Visio, de landelijke stichting voor blinden en slechtzienden. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft samen met Visio en het Centraal Bureau Rijvaardigheid CBR onderzoek gedaan naar het gebruik van de telescoop. Ook hebben de partners een speciale training ontwikkeld, aldus een woordvoerster van Visio.

Slechtzienden kunnen aan hun oogarts een doorverwijzing vragen. Met zijn medische gegevens erbij ondergaan kandidaten bij Visio een intakegesprek, een visueel onderzoek en een neuropsychologisch onderzoek. Visio meet bij geschikte kandidaten een bioptische telescoop aan en leert hen daar veilig mee te kijken. Daarna volgen speciale rijlessen. De kandidaat moet tenslotte een normale rijvaardigheidstest afleggen om het roze papiertje te krijgen.

Visio vindt het belangrijk dat slechtzienden (weer) auto kunnen rijden. Het vergroot de zelfredzaamheid en de zelfstandigheid enorm, aldus de woordvoerster. Het voor Nederland nieuwe apparaat maakt autorijden mogelijk voor een groep mensen die daar voorheen voorgoed van uitgesloten was. Daarom is Visio blij dat de telescoop nu een wettelijk toegestaan hulpmiddel in het verkeer is geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden