Automobilisten in ochtendspits laten zich verrassen door plotselinge ijzel

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Minstens één dode, een onbekend aantal gewonden en talloze aanrijdingen vormen de balans van het ijzelfront dat gisteren over ons land trok. Na de berichten over schaatspret, toonde de winter gisteren ook zijn grimmige gezicht weer eens.

Bij Ommen kwam een vrouw (67) uit Den Ham om het leven. Ze botste frontaal tegen een auto die na een slip op de verkeerde weghelft belandde. Twee automobilisten reden op de wrakken in. Een van hen is met nekletsel naar een ziekenhuis gebracht.

Veel automobilisten lieten zich verrassen. De Haagse politie meldde problemen op de A 12 naar Utrecht. “Daar kun je op schaatsen”, aldus een woordvoerder. De Haagse politie meldde rond twaalf uur tachtig ongevallen. De moeilijkheden werden veroorzaakt door regen die vanuit het zuidwesten over het land trok. De neerslag veranderde op veel plaatsen in ijzel.

In Zeeland en Zuid-Holland regende het meldingen over slippartijen en botsingen. Rond Rotterdam werd de maximumsnelheid verlaagd tot 70 en hier en daar 50 kilometer per uur. Op diverse snelwegen waren tientallen kettingbotsingen en glijpartijen.

In Zeeland raakte een onbekend aantal mensen licht gewond bij tientallen aanrijdingen. Een persoon moest door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd.

Het noorden had aanvankelijk minder last, maar later werd het ook daar glad. Terwijl elders meldingen kwamen dat de situatie weer onder controle was, werd gistermiddag laat in de middag juist gewaarschuwd voor gladheid op de A 28 tussen Assen en Groningen.

“Maar men heeft zich in het noorden beter kunnen voorbereiden. Er is eerder begonnen met strooien. Het westen werd echt overvallen. Het KNMI had wel regen voorspeld, maar niemand had voorzien dat het zo glad zou worden”, aldus de landelijke verkeerspolitie.

Een dag eerder, nog voordat de ijzel over het land trok, had gladheid ook al een slachtoffer geëist. Donderdagavond slipte een 47-jarige inwoner van Ootmarsum in Albergen (Tubbergen) op een besneeuwde weg en botste tegen een boom. Hij overleed gisteren in het ziekenhuis.

De IJ-tunnel in Amsterdam raakte gisteren lek. De brandweer was bang dat het wegdek in een ijsbaan zou veranderen en sloot de tunnel tot drie uur af. Aan de noordzijde was een lek ontstaan door een scheur in een bouwput van het nieuwe Science Centre. Door de gladheid werd gisteren verder een politiecontrole op vrachtwagens rond Amsterdam een uur eerder afgeblazen. Motoragenten konden de weg niet meer op.

Ook buiten het verkeer deed de winter zich gelden. Een man (53) uit Elst is gistermiddag verdronken, nadat hij in een wak was geschaatst op de recreatieplas Gat van Hagen in Slijk-Ewijk. Op het ijs van een vijver in Steenwijk is het lijk van een 74-jarige vrouw gevonden. De politie denkt dat ze in verwarde toestand haar huis heeft verlaten, op het ijs is geraakt en een dodelijke val heeft gemaakt.

Een 5-jarig jongetje uit Den Bosch dat sinds donderdag wordt vermist, is vermoedelijk verdronken. De politie denkt dat het kind door het ijs is gezakt van het riviertje de Aa. Het kind, Toufik Aouat, is voor het laatst gezien terwijl het op het ijs speelde.

Een schaatser (49) zakte op de Amstel in Amsterdam door het ijs. De brandweer moest hem reanimeren. Hij was onderkoeld en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Twee omstanders die hem waren na gesprongen, werden door de brandweer uit het water gehaald en ook wegens onderkoeling naar het ziekenhuis gebracht.

Op de meren in Noordwest-Overijssel dreigt een gevaarlijke situatie doordat scholen schaatstochten organiseren voor duizenden leerlingen. Bovendien maken scholieren zich schuldig aan vernielingen na drankgebruik.

De ijsclubs besloten tien jaar geleden tot coördinatie van het schoolschaatsen. Er is dan minder kans op ordeproblemen. De problemen zijn ontstaan doordat scholen zich niet aanmelden bij een ijsclub terwijl ze soms met wel veertig bussen vol leerlingen op pad gaan. De coördinatrice van de ijsclubs, mevrouw W. Pit, vindt het alcoholgebruik verontrustend.

Veel scholieren willen of kunnen niet schaatsen en duiken volgens Pit vaak een café in. Ze zijn niet overal meer welkom wegens de overlast die ze in de horecagelegenheden veroorzaken. Ook trekken ze uit verveling door de dorpen en vallen daar mensen lastig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden