Automatisering Philips samen met BSO/Origin

Van onze redactie economie EINDHOVEN, UTRECHT - Philips brengt zijn automatiseringsafdeling C & P onder in BSO/Origin en krijgt daarvoor in ruil een meerderheidsbelang in Nederlands grootste automatiseringshuis.

De integratie van de twee bedrijven, die al enkele maanden werd verwacht, moet op 1 januari een feit zijn. Origin, zoals de automatiserings- en informatica-specialist zal heten, heeft dan 10 000 werknemers verspreid over 27 landen. Samen zullen zij goed zijn voor een omzet van ongeveer twee miljard gulden.

Philips bezit nu al een belang van 41 procent in BSO/Origin. Dat is een gevolg van een eerdere overname door BSO van automatiseringsdiensten van Philips. Twee jaar geleden werd Henk Cohen bij BSO als tweede man aangesteld om de toen stroef lopende integratie van de Philips-diensten te leiden. Cohen wordt de topman van het nieuwe Origin, omdat oprichter Eckart Wintzen de fusie aangrijpt om de dagelijkse leiding over het bedrijf uit handen te geven.

BSO en Philips C & P zijn van vergelijkbare omvang. Vorig jaar realiseerde BSO met 5 600 werknemers een omzet van 817 miljoen en verdrong daarmee Cap Volmac als grootste softwarehuis van Nederland. BSO hield er echter een winst van slechts vijf miljoen aan over. C & P verdiende in 1994 33 miljoen op een omzet van een miljard en heeft 3 000 mensen in dienst. De twee vullen elkaar op veel terreinen aan en werken al in verscheidene landen samen. C & P is gespecialiseerd in de 'tastbare' kant van automatisering: het aanleggen van communicatie-infrastructuren en het onderhouden van computercentra. BSO/Origin richt zich met name op projectmanagement, advies en het ontwikkelen van programma's.

Na de fusie zal Philips volgens ingewijden een belang van 80 procent hebben in Origin. De nieuwe onderneming gaat per 1 januari 1996 van start en zal vanaf die datum worden meegenomen in de boeken van Philips. Het is echter de vraag of Philips Origin als een kernactiviteit zal beschouwen en het meerderheidsbelang lang zal koesteren. Origin wordt weliswaar een van de grote spelers op zijn terrein in de wereld, wat een eis is die Philips-topman Jan Timmer aan zijn divisies stelt, maar lijkt toch een wel erg vreemde eend in de Philips-bijt.

De andere deelnemers in BSO/Origin moeten binnenkort in een aandeelhoudersvergadering instemmen met de fusie. Dat zijn de directie en het personeel (35 procent), de Rabobank (14), de NPM (9) en ABN Amro (1).

De vakbond Unie BLHP en de Vereniging van Hoger Personeel Philips steunen de plannen. Er zullen geen ontslagen vallen, mogelijk zal het personeelsbestand juist verder groeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden