Automaat meet het weer

Begin maart heb ik een bezoek gebracht aan het arctisch centrum nabij het Finse stadje Sodankylü, gelegen op de 67ste breedtegraad. Op het instituut wordt onderzoek gedaan naar aardmagnetisme, de aurora borealis (noorderlicht) en niet in de laatste plaats speelt Sodankylü Geophysical Observatory' een belangrijke rol bij metingen in de stratosfeer naar de condities van de ozonlaag.

Dat laatste onderwerp was de afgelopen winter actueel vanwege de extreem lage temperaturen (tot beneden -80 graden) op hoogten boven 20 kilometer. De bijzonder lage temperaturen spelen een belangrijke rol in de afbraak van ozon. Sodankylü is echter ook een belangrijk meteorologisch en klimatologisch station. Op de dag dat ik daar was, woensdag 2 maart, werd 's ochtends -27,30 gemeten. Computers spelen een voorname rol bij het opslaan en verwerken van de (meteo)gegevens. Wat echter opviel is dat er nog veel aandacht is voor de menselijke waarneming. Ieder heel uur gaat de waarneemster naar buiten om het uitspansel te observeren. Zodoende kan men zich een goed beeld vormen van de aanwezige hoeveelheid bewolking en, bepaald niet onbelangrijk, de soort bewolking. Alle gegevens worden keurig in logboeken bijgehouden.

In ons land worden op de weerstations van het KNMI geen handmatige waarnemingen meer gedaan. Afgelopen maandag werd 's ochtends om 11 uur op vliegbasis Twenthe de laatste waarneming verricht. De taken van de waarnemer zijn nu overal overgenomen door automaten. Alleen op de vliegvelden zijn nog weerwaarnemers actief. Het voortschrijdend proces van handmatig naar automaat is, alleen al om kosten te besparen, onontkoombaar. Het verdwijnen van de waarnemers is een verarming, want hij/zij ziet meer dan een automaat.

Het heeft gisterochtend vroeg plaatselijk licht gevroren (Eerbeek -2,1°, aan de grond lokaal circa -5), overdag scheen de zon volop en liep het kwik in transparante lucht op naar waarden tussen 12 en 15 graden. Vandaag opnieuw een vorstig begin. Overdag draait het onder een langgerekte hogedrukzone weer om veel zonneschijn, er staat nauwelijks wind en de temperatuur loopt op naar 14-15 graden.

Tijdens het weekeinde trekt een oceaanstoring naar de Golf van Biskaje. Fronten doen met name zondag de kans op een bui toenemen, morgen is het droog en eerst nog zonnig. Later op de middag is er in het zuiden kans op een bui. De temperatuur loopt op naar 16-17 graden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden