Autoleasemarkt verlaagt komende jaren de uitstoot

amsterdam – Over twee jaar moet de gemiddelde uitstoot van leaseauto’s zijn gedaald naar 120 gram CO2 per kilometer.

Een aantal leasebedrijven sprak dit gisteren af met de Stichting Natuur en Milieu. De auto’s die marktleider Athlon Car Lease vorig jaar kocht brengen gemiddeld 146 gram in de lucht.

In Nederland rijden 700.000 leaseauto’s. Doelstelling van de Europese Unie is dat personenwagens in 2015 gemiddeld 130 gram kooldioxide per kilometer uitstoten. Met 120 gram zitten de leasebedrijven over twee jaar al onder deze norm.

Bij de afspraak met Natuur en Milieu zijn Athlon Car Lease, Business Lease en ING Car Lease betrokken. Samen bezitten deze bedrijven 250.000 auto’s. Ieder jaar wordt een vijfde van deze wagens vervangen.

Volgens directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu is er ook al contact met andere autoleasebedrijven. Zij verwacht dat die zich bij de afspraken aansluiten.

Marktleider op het terrein van leaseauto’s is Athlon Car Lease. De auto’s die dit bedrijf vorig jaar aanschafte, hadden een gemiddelde uitstoot van 146 gram kooldioxide. Een kwart van deze wagen heeft een lagere uitstoot dan 120 gram. Het totale wagenpark van de onderneming brengt gemiddeld 155 gram van het broeikasgas CO2 in de lucht, per auto per kilometer.

Woordvoerder Colin Ouwerling van Athlon Car Lease zegt dat het bedrijf de auto-industrie wil aanmoedigen om de komende jaren met schonere auto’s te komen.

„De industrie doet daar al veel aan. Zij komen niet alleen met kleinere auto’s, maar ook met grotere auto’s die schoner zijn. Zoals een BMW uit de 3-serie die in maart op de markt is gekomen en 109 gram per kilometer uitstoot.”

Volgens Ouwerling willen klanten auto’s die schoner rijden, vanwege het milieu maar ook om de brandstofkosten te drukken. „Daarom gaan wij dit jaar al een flinke stap maken en de uitstoot van kooldioxide terugbrengen.” Hij ziet ook meer vraag naar kleinere auto’s. Vorig jaar zat 8 procent in de kleine A-categorie, dit jaar 10 procent (Peugeot 107). Het percentage grote auto’s was vorig jaar 25 procent en dat ligt dit jaar op 23 (Audi A4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden