Autogebruik bestuurders Almere blijft onduidelijk

(Novum) - Het blijft onduidelijk of gemeentebestuurders van Almere de dienstauto en ingehuurde taxi¿s overmatig voor privédoeleinden hebben gebruikt. Sinds maandagmiddag liggen op het gemeentehuis de zogeheten ritstaten van de dienstauto en ingehuurde taxi's ter inzage voor raadsleden en journalisten. Hieruit is echter niet af te leiden of het om zakelijke of privé-afspraken ging.

Wel kan bij de aanwezige gemeentewoordvoerder worden nagevraagd met wie de bestuurders een afspraak hadden en of het om een zakelijke of privé-afspraak ging. Omdat het om honderden etentjes, vergaderingen en andere afspraken gaat, is dit echter ondoenlijk.

De gemeente besloot de stukken openbaar te maken vanwege een brief van een groep anonieme ambtenaren. Daarin worden burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) en PvdA-wethouder Adri Duivesteijn beschuldigd van het verkwisten van gemeenschapsgeld, onder meer door ten onrechte in privétijd met taxi's en de dienstauto op kosten van de gemeente te reizen.

De dienstauto heeft de gemeente vorig jaar bijna 133 duizend euro gekost, blijkt uit de verstrekte overzichten. Vooral de burgemeester maakt van deze auto gebruikt. Volgens de gemeente is de auto twee keer voor een privé-doel gebruikt, beide keren door PvdA-wethouder Johanna Haanstra. "Eén keer is zij met de dienstauto naar een partijbijeenkomst gegaan nadat een opening eerder die dag uitliep", vertelt gemeentewoordvoerder Peter Spek. "Een andere keer is zij met de auto doorgereden naar een garage waar haar auto werd gerepareerd." Volgens de zegsman zijn de twee ritten al eerder bij de wethouder in rekening gebracht.

Ruim 53 duizend euro heeft de gemeente Almere vorig jaar uitgegeven aan taxiritten voor het gemeentebestuur. Een groot deel daarvan is voor rekening van Duivesteijn. Volgens de gemeentewoordvoerder heeft dit te maken met de portefeuilles van de PvdA-wethouder. Ook komt het doordat Duivesteijn in het weekend met de taxi naar zijn tweede huis in Den Haag gaat. "Maar de gemeenteraad is hier eerder mee akkoord gegaan", stelt Spek.

Ingehuurde taxi's en de dienstauto worden wel regelmatig gebruikt voor afspraken van nevenactiviteiten. Bij nevenactiviteiten die niet worden uitgevoerd uit hoofde van de functie worden de kosten in rekening gebracht bij de betreffende organisatie. Zo is Jorritsma werkzaam bij Ronald McDonald VU Kinderstad. Als zij hiervoor de dienstauto gebruikt worden de kosten in rekening gebracht bij deze organisatie. Vorig jaar is tot en met september ruim 2600 euro aan reiskosten door de gemeente ontvangen.

In de klaagbrief wordt ook gesteld dat vorig jaar op dezelfde dag vier bestuurders van Almere met vier losse taxi's naar Den Haag zijn gebracht. Volgens de gemeentewoordvoerder ging het om drie taxi's. "Twee wethouders zijn met elkaar meegereden." De twee andere bestuurders zijn in losse taxi's naar Den Haag gegaan omdat zij nog andere afspraken hadden na de afspraak in Den Haag, stelt Spek.

Wie de schrijvers van de brief zijn, is nog steeds niet bekend, zegt Spek. Het is te betwijfelen of het daadwerkelijk om ambtenaren gaat, stelt de zegsman. "Het taalgebruik in de brief is allerminst ambtelijk."

Volgens Spek gaat wethouder Duivesteijn dinsdag weer aan het werk. "Dan is hij gewoon aanwezig bij de collegevergadering." Vanwege de beschuldigingen schortte de PvdA-wethouder vorige week zijn werkzaamheden tijdelijk op. Hij wilde die pas hervatten nadat de gemeenteraad het vertrouwen in hem zou uitspreken. Dit gebeurde donderdagavond. Volgens Spek heeft Duivesteijn zijn werk de afgelopen dagen niet volledig neergelegd. "Dat neerleggen van zijn werk was behoorlijk relatief, kijkend naar zijn mailverkeer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden