Autofabrikant NedCar vraagt dubbel loonoffer van personeel

De werknemers van autofabriek NedCar moeten een stevige bijdrage leveren om het bedrijf overeind te houden. De vakbonden vragen hun leden of ze mogen onderhandelen over het afzien van de loonsverhoging van ruim 2 procent, die eerder in de nieuwe cao is afgesproken, meldt Henk van Rees van FNV Bondgenoten.

Daar houdt het mogelijk niet mee op: via bijvoorbeeld werktijdverkorting moet het personeel misschien nog eens tot 3 procent loon inleveren. Het laatste is voor Van Rees onbespreekbaar.

NedCar bevestigt dat het zoekt naar een bijdrage van de werknemers van tussen de 2 en 5 procent. Van Rees spreekt van een gigantisch dilemma. Eigenaar Mitsubishi verwacht van NedCar een bijdrage in het terugdringen van de verliezen. Eind dit jaar beslist Mitsubishi over de toekomst van NedCar. Tijdelijk loon inleveren kan de Japanners mild stemmen, maar die garantie is er niet, aldus Van Rees.

Daarnaast heeft Mitsubishi last van de kernramp in Japan. Door de schaarste aan elektriciteit wordt de stroom geregeld uitgeschakeld. Enkele toeleveranciers zijn gevestigd in het gebied rond de getroffen kerncentrale. Daardoor worden onderdelen niet of nauwelijks geleverd. Volgens een woordvoerster van NedCar kan dat ertoe leiden dat het bedrijf eind mei een onbekend aantal productieloze dagen moet invoeren.

Van Rees wijst op een nieuwe regeling van het ministerie van sociale zaken: bedrijven die last hebben van de Japanse kernramp kunnen werktijdverkorting aanvragen. Volgens Van Rees komt NedCar daarvoor zeker in aanmerking.

NedCar hoopt eind april goedkeuring van Mitsubishi te krijgen voor het plan om andere partijen te zoeken voor de productie van auto's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden