Autodelen maakt de automobilist zuinig

Minder eigen auto's in de straat en minder kilometers over de weg

Aan ambitie ontbreekt het niet bij de Green Deal die vandaag op een symposium in Utrecht wordt gesloten. Dertig partijen, waaronder de rijksoverheid, aanbieders van deelauto's, gemeenten en milieuorganisaties willen dat in 2018 ongeveer een miljoen Nederlanders aan autodelen doen.

Autodelen is iets anders dan carpoolen. Het gaat om het huren van auto's via bedrijven als Greenwheels, Snapcarr of Car2Go. Momenteel maken 90.000 Nederlanders hier gebruik van, zo liet het Planbureau voor de Leefomgeving vandaag op het symposium weten. Dat is dus minder dan een tiende van het uiteindelijke doel.

Het Planbureau schrijft dat Nederlanders die gebruik maken van deelauto's ruim 30 procent minder auto's bezitten dan voordat zij begonnen met autodelen. Ook maken zij 15 tot 20 procent minder kilometers met de auto. Hierdoor stoten zij jaarlijks 230 tot 320 kilo minder CO2 uit, een daling van zo'n 13 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat deelauto's vaak de plaats innemen van een tweede of derde auto voor het gezin. Opvallend is dat autodelers vaak selectiever zijn in hun autogebruik en zelfs met hun eigen auto minder rijden. Volgens PBL-onderzoeker Hans Nijland komt dit omdat autodelen ervoor zorgt dat mensen meer bewust omgaan met automobiliteit. "Hoeveel je precies kwijt bent aan een eigen auto is vaak niet goed zichtbaar. Bij een deelauto ben je je bewuster van de kosten, waardoor sommige mensen minder gaan rijden", verklaart Nijland.

90.000 Nederlanders die rijden met deelauto's, het lijkt heel wat. Toch is het slechts 1 procent van de Nederlanders met een rijbewijs. Dat moet fors omhoog om de doelstellingen van de Green Deal te halen.

Het bevorderen van autodelen was eerder al een van de pijlers van het in 2013 ondertekende Energieakkoord voor duurzame groei. Dit akkoord is een pakket met afspraken tussen meer dan veertig organisaties, gericht op energiebesparing en de bevordering van schone technologie. Ook deze overeenkomst heeft als doelstelling het aantal autodelers op de Nederlandse wegen naar een kleine miljoen te tillen, maar wil dit pas in 2020 bereiken. Als dit aantal wordt gehaald, zouden deelauto's een tiende van de beoogde energiebesparing uit het akkoord voor hun rekening kunnen nemen.

Minder nieuwe auto's

De Nederlandse autodealers hebben afgelopen maand 28.049 nieuwe personenauto's afgeleverd, ruim 9 procent minder dan in mei 2014. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties Rai Vereniging, Bovag en RDC.

Over de eerste vijf maanden van 2015 zijn de cijfers minder dramatisch. Ten opzichte van vorig jaar daalden de verkopen met 0,9 procent. Volgens het kenniscentrum van de autobranche Aumacon kiest vooral de particuliere klant steeds vaker voor een occasion.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden