Autochtone Nederlanders zijn zelf het probleem

Het WK voetbal was voor mij een eyeopener. Ik volgde de halve finale buiten, aan een recreatieplas. Om me heen zag ik louter allochtonen: arbeiders uit het Oostblok en Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Na de goal van Wesley Sneijder steeg een gigantisch gebrul op. „We hebben gewonnen!”

Als er nog iemand gelooft in een vijfde colonne van buitenlanders/ moslims/immigranten, die werpe de eerste steen. Het onderonsje van honderden allochtonen, die middag aan het water, zonder autochtone pottenkijkers, sprak wat mij betreft boekdelen.

Het probleem zijn niet de allochtonen, maar de autochtone Nederlanders zelf. Dat bewijst het nieuws van de afgelopen maanden. Zie de almaar groeiende steun voor de xenofobe partij van Wilders. Niet iedereen die op die partij stemde, is meteen een racist, maar de PVV-stemmer gedoogt wel racistische tendensen. Grote delen van het CDA en de VVD gaan Wilders’ partij gedogen. Zij hebben ervoor gezorgd dat diens kretologie gelegitimeerd en salonfähig is geworden.

Een recent onderzoek (de ’International Civics and Citizenship Education Study’) onder middelbare scholieren uit veertig landen, onderstreept nog eens hoe Nederland er voor staat op het gebied van de tolerantie. De Nederlandse jeugd komt naar voren als een Europees buitenbeentje. Jongeren willen rechten van immigranten, allochtonen en vluchtelingen het liefst beperken. Op de Europese ranglijst van tolerantie scoren ze het laagst, samen met de Vlaamse jeugd. Nergens anders werd zo vaak negatief gereageerd op stellingen als ’de kinderen van immigranten moeten dezelfde mogelijkheden hebben om onderwijs te volgen’ en ’immigranten die al enkele jaren in een land wonen, moeten kunnen stemmen’.

Ik zie het als een vertrouwenscrisis die ons land overspoelt, zowel bij de jonge als bij de oudere generatie. Mijn zorgen gaan overigens net zo goed over vormen van intolerantie als homohaat en antisemitisme onder kleine groepen allochtone jongeren.

Tot nu toe hebben we gedaan alsof er niets aan de hand was. We vonden het allemaal nog niet zo erg. We zagen geen patroon. En we hadden een premier die geen staatshoofd was. Ik daag een nieuwe regering uit ernst te maken met het bestrijden van intolerantie in Nederland. Ik hoop dat een regering die mij vertegenwoordigt, gevaarlijke tendensen zal keren.

Ik droom van een nieuwe premier die met gloedvol pathos het Nederlandse publiek weer zal inspireren. Een jonge liberale minister-president die zijn roots van gelijkheidsprincipes, waar hij ooit voor stond, niet veronachtzaamt, zou dat moeten kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden