Autobom dreunt na in Turkije

koerden | Een bom bij een AK-partijkantoor in Van volgt op het afzetten van burgemeesters in Koerdische steden. De regering beschuldigt de PKK.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Een aanslag met een autobom in de Turkse stad Van, in het zuidoosten van het land, heeft het conflict tussen de regering en de Koerden verder op scherp gezet. Na de aanslag, waarbij 48 mensen gewond raakten, wees de overheid direct naar de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

De bom ontplofte gisteren bij een politiepost voor het regionale kantoor van de regerende AK-partij in Van. In een verklaring noemde de provincie-gouverneur de PKK als de verantwoordelijke organisatie. Onder de gewonden zijn twee politieagenten. In de afgelopen maanden zijn er tientallen aanslagen geweest in Turkije, vooral in het zuidoosten van het land, waar veel Koerden wonen.

De aanslag vond plaats op de eerste dag van het Offerfeest. De Turkse minister van ontwikkeling Lutfi Elvan zei dat de daders geen respect hadden voor de islamitische feestdag. "Met Gods hulp zullen we deze verdeling zaaiende terroristische organisatie uitroeien, net zoals we met IS doen. We zullen geen persoon overlaten."

Een dag voor de aanslag in Van had de Turkse regering 28 gekozen burgemeesters in het zuidoosten van het land van hun post gehaald, omdat ze banden zouden hebben met de PKK of met de beweging van Fethullah Gülen. Zij werden vervangen door bewindvoerders. In 24 gemeenten waar de burgemeesters zijn afgezet, regeert de gematigde Koerdische partij HDP.

Die ingreep leidde in veel steden, zoals Suruç en Diyarbakir, tot onlusten. De politie dreef betogers met traangas en waterkanonnen uiteen. De HDP reageerde verontwaardigd en sprak van 'een administratieve coup'. "Deze onwettige en willekeurige actie zal de problemen in Koerdische steden alleen maar verergeren." De Turkse minister van binnenlandse zaken, Süleyman Soylu, kondigde enkele dagen geleden al aan dat hij zou ingrijpen in steden die volgens hem in de greep waren van 'terroristen'. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli zijn al meer dan 100.000 mensen ontslagen of geschorst. Onder hen veel militairen, rechters en leraren. Turkije beschuldigt hen van banden met de PKK of met Gülen, die door de regering wordt gezien als het brein achter de couppoging.

Volgens de schrijver Orhan Pamuk begint de Turkse regering een 'terreurbewind' te worden. De Nobelprijswinnaar zegt dat in de Italiaanse krant La Repubblica, in reactie op de arrestatie van de bekende journalist Ahmet Altan en zijn broer Mehmet, een econoom: "In Turkije zetten we steeds vaker de mensen achter de tralies die de vrijheid nemen om zelfs de geringste kritiek op de regering te laten horen. Vrijheid van gedachten bestaat niet langer."

Een opmerkelijk optimistisch geluid kwam gisteren van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan. Hij meent dat het conflict tussen Turkije en de Koerden binnen een jaar opgelost kan zijn. Dat zei zijn broer Mehmet, die Öcalan gisteren als eerste familielid in twee jaar mocht bezoeken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden