AUTO's

Guido van Woerkom Directeur ANWB

"Er wordt voortdurend gekeken naar de automobilist. Dat vinden wij veel te makkelijk." In het akkoord staat onder meer dat de geplande accijnsverhoging op brandstof inderdaad doorgaat. Ook gaat de motorrijtuigenbelasting omhoog en stijgt de aanschafbelasting voor auto's.

ONDERWIJS
VO-raad, PO-raad, CNV Onderwijs Onderwijsorganisaties

VO-raad (voortgezet onderwijs): "We zijn heel blij met de investeringen in het onderwijs. Het is een investering in de toekomst." Volgens de PO-raad (basisonderwijs) is het extra geld hard nodig "gezien de ambities die we hebben". CNV Onderwijs noemt het extra geld voor onderwijsondersteunend personeel zoals conciërges en onderwijsassistenten 'goed nieuws' omdat het de werkdruk voor leraren verlicht.

DEFENSIE
ACOM, VBM, Drenthe Vakbonden, provincie

Voorzitter Jan Kleian van de vakbond ACOM: "De 90 miljoen die Defensie er vanaf 2015 structureel bijkrijgt 'verzacht de pijn'. "De krijgsmacht zal er niet aanzienlijk door verbeteren, de sloop wordt minder groot."

Voorman Jean Debie van de VBM noemt het behoud van de kazernes in Assen en Ermelo 'fantastisch'. Volgens commissaris van de koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, is het openhouden van Assen vooral te danken aan de ChristenUnie en is de kazerne "van groot belang voor de werkgelegenheid in het economisch kwetsbare Noorden". Er zijn direct en indirect zo'n 1100 banen mee gemoeid.

OUDEREN
Liane den Haan Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen

"Gepensioneerden worden op geen enkele manier beter van dit akkoord." Directeur Liane den Haan: "Er is niet voldoende geregeld om de koopkracht van minima te verbeteren. Er wordt opnieuw 75 miljoen gesneden in de langdurige zorg. Er is niets geregeld voor oudere werkzoekenden. Er is niets geregeld ten aanzien van de pensioenopbouw. Chronisch zieken krijgen een tegemoetkoming vanaf 2015, maar niemand weet hoe 2014 eruit ziet."

WERKGEVERS
VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland Werkgeversorganisaties

"De overheid heft nog altijd te veel belasting bij ondernemers en burgers." De werkgeversorganisaties vinden ook dat het akkoord de uitgaven van de overheid niet genoeg verlaagt. "Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met 45 miljard euro gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie." Toch zien ze ook positieve punten, zoals meer geld voor onderwijs, het terugdraaien van inkomensnivellering en het schrappen van lastenverzwaring voor zelfstandigen.

ZELFSTANDIGEN
VZZP Vereniging van zelfstandigen zonder personeel

"Eindelijk zijn zzp'ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd. De droge opsomming in de budgettaire afspraken zoals het structureel terugdraaien van de versobering zelfstandigenaftrek en - voor 2014 - het handhaven van het verlaagd btw-tarief, zijn opstekers die veel zelfstandigen zonder personeel meer dan nodig hebben."

OMROEP
Henk Hagoort voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep

"We zijn dankbaar dat door dit akkoord de helft van de extra bezuiniging is geschrapt. Samen met de kansen die er liggen voor het verhogen van de eigen inkomsten zorgt dat ervoor dat we een publieke omroep kunnen behouden voor iedereen in Nederland."

BOUW
Maxime Verhagen Voorzitter van Bouwend Nederland

"Het lage btw-tarief voor renovatie wordt verlengd. Daarmee laat de politiek zien dat ze de noodzaak daarvan inziet, voor behoud van werk in de bouwsector. Dat geeft heel veel nieuwe woningeigenaren en corporaties de mogelijkheid om hun woningen te verbouwen, renoveren en vooral energiezuiniger te maken. Dat is prachtig in lijn met het recente Nationaal Energieakkoord. In 2014 krijgt de bouw daardoor niet te maken met een omzetdaling van 40 miljoen euro, maar in plaats daarvan met een omzetstijging van 360 miljoen. Dat levert ook weer 3000 banen op."

WATER
Vewin Vereniging van Waterbedrijven

"Het verhogen van de belasting op schoon kraanwater is een slechte maatregel voor het milieu en de volksgezondheid. Extra belasten staat haaks op milieu- en verduurzamingsdoelen en betekent alleen een inefficiënte lastenverhoging voor de burgers. Bovendien heeft de belasting op leidingwater geen effect op het watergebruik van consumenten, dat in Nederland al zeer laag is. Kraanwater is een schoon, natuurlijk en duurzaam product. De productie van kraanwater kent geen noemenswaardige negatieve milieueffecten."

GEHANDICAPTEN
MEE Nederland Organisatie voor mensen met een beperking

"In de begrotingsafspraken van afgelopen vrijdag wordt vanaf 2015 structureel 25 miljoen euro extra bezuinigd op de cliëntondersteuning voor mensen met een beperking. Dit betekent dat deze kwetsbare doelgroep opnieuw beperkt wordt in zijn zelfredzaamheid en participatie. Opnieuw, omdat deze bezuiniging bovenop de structurele bezuiniging van 33 miljoen komt die nu al wordt doorgevoerd. MEE Nederland doet een dringend beroep op het kabinet en de Kamer om de voorgenomen extra bezuiniging op de cliëntondersteuning voor mensen met een beperking, zoals nu door MEE wordt geboden, ongedaan te maken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden