Auto geplet: brugwachter deed twee dingen tegelijk

HAARLEM (ANP) - Het ongeval op de op afstand bediende Aalsmeerderbrug op 28 mei, waarbij de brug omhoog ging terwijl er nog drie auto's op stonden, is veroorzaakt doordat de brugwachter op de Leimuiderbrug meerdere handelingen uitvoerde.

Daardoor heeft hij niet op de monitoren met de camerabeelden van de Aalsmeerderbrug gekeken toen hij de brug in Aalsmeer omhoog liet komen. Bij het ongeval werd een auto tussen de brug en de brugkelder geplet. De passagiers hadden de auto tijdig verlaten.

Volgens een onderzoekscommissie kwam er tijdens het op afstand bedienen van de Aalsmeerderbrug een oproep via de marifoon van de Leimuiderbrug binnen. De brugwachter bediende de brug en de marifoon daarop gelijktijdig. De bedieningspanelen van de Aalsmeerderbrug en de marifooninstallaties staan echter haaks op elkaar en er moet gericht in de marifoon worden gesproken. Daardoor heeft de brugwachter tijdens de brugbediening enige tijd niet op de monitoren kunnen kijken. Hij kon dus niet zien hoe twee van de drie auto's nog net op tijd vanaf het beweegbare deel van de brug op het vaste deel konden komen. De derde auto lukte dat niet meer.

Direct na het ongeval is de bediening ter plaatse van de Aalsmeerderbrug weer ingesteld. Dat blijft tot nader order het geval. De provincie moet zich eerst beraden over de conclusies van het onderzoek en de aanbeveling om de opstelling van de bedieningstableaus te verbeteren.

Niet bekend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden