Autisme-aanpak verdeelt artsen

Is autisme aangeboren en ongeneeslijk, of door onder meer vaccinaties veroorzaakt en weer te overwinnen? De aanhang van de tweede visie groeit.

In haar kleine, gezellige praktijk in een Maastrichtse nieuwbouwwijk behandelt homeopaat Moniek Brands op dit moment vijfendertig autistische kinderen. Brands: "Ze komen van alle kanten, ook uit Eindhoven en Den Bosch." Volgens het ingelijste certificaat op haar bureau is Brands 'Cease-behandelaar'. Dat staat voor: Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression. De boodschap is helder: autisme is te genezen.

Autisme is voor een groot deel erfelijk bepaald en kenmerkt zich vooral door problemen op het sociale vlak. "Er is geen therapie bekend die autisme aantoonbaar geneest", zegt Rutger Jan van der Gaag, Nijmeegs hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)

Toch groeit het aantal Cease-therapeuten als kool. Volgens Brands, die namens hen het woord voert, zijn er in Nederland op dit moment tweehonderdvijftig. In het buitenland werken driehonderd Cease-therapeuten, onder andere in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "Jaarlijks worden wereldwijd ongeveer honderdtwintig nieuwe behandelaren opgeleid."

Opmerkelijk genoeg hebben ook minimaal negentien artsen zich laten opleiden tot Cease-therapeut, onder wie één kinderarts. Op grond van hun beschermde artsentitel moeten zij zich aan strenge regels houden, zoals de gedragsregels van de KNMG voor niet-reguliere behandelwijzen. De Inspectie voor de gezondheidszorg onderzoekt op dit moment of deze artsen zich aan de regels houden.

"Een van de allerbelangrijkste gedragsregels is dat er géén schade mag worden aangericht bij een patiënt", zegt Van der Gaag. "Als deze artsen hoop bieden op genezing van autisme, dan vind ik dat schadelijk omdat die hoop vals is." Op de website van een Cease-arts uit Paterswolde is het duidelijk samen te vatten: "Denk aan de genezing van Autisme en andere postvaccinale schade die te genezen is d.m.v. de Cease-therapie".

Ook zijn artsen volgens Van der Gaag verplicht te handelen naar de "best beschikbare wetenschappelijke bewijzen." Veel uitspraken op de websites van de Cease-artsen zijn allesbehalve wetenschappelijk verantwoord. Zo beweert een arts uit Eindhoven dat autisme ontstaat door "een teveel aan oxidatieve stress in de hersenschors", mede als gevolg van de BMR-prik (tegen de bof, de mazelen en de rode hond).

Cease-behandelaren geloven dat er een relatie is tussen autisme en vaccinaties. De Britse kinderarts Andrew Wakefield suggereerde in 1998 ook zo'n relatie, maar zijn onderzoek werd door het toonaangevende medisch vaktijdschrift The Lancet teruggetrokken wegens ernstige fraude. "Uit wetenschappelijk onderzoek is geen enkele aanwijzing gevonden dat vaccinaties autisme veroorzaken", zegt Patricia Vermeer-de Bondt, arts-epidemioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De bedenker van de Cease-therapie, de in 2010 overleden Brabander Tinus Smits, was behalve homeopaat ook arts. Hij werd bewierookt in de documentaire 'Who's Afraid of Tinus' uit 2007, maar was ook omstreden. De boomlange, charismatische Smits kreeg op 19 april 2006 een officiële waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven voor zijn uitspraak dat kinkhoest "goed homeopatisch te behandelen is".

De aanklacht was ingediend door een inspecteur van de inspectie zelf, naar aanleiding van brieven van bezorgde zorgverleners. Eén brief was van jeugdarts Marianne Brackel, in Eindhoven destijds verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma. "Ik stoorde me al jaren aan de uitspraken van Tinus Smits ", zegt Brackel. "Het leidde telkens weer tot alarmerende discussies met ouders die hun kind niet meer durfden te laten vaccineren." In haar brief uit 2004 maakte Brackel destijds ook melding van Smits omstreden uitlatingen op internet over de behandeling van autisme. In de uitspraak van het Tuchtcollege staat hier echter niets over.

Na de tuchtzaak werd Smits steeds stelliger: zijn Cease-therapie zou de meeste autistische kinderen kunnen genezen, al was het een proces van jaren. Dit baseerde hij op zijn behandeling van driehonderd autistische kinderen tussen 2006 en 2008. "Achtentwintig kinderen zijn in die periode al volledig genezen verklaard", zegt Brands, voor wie Smits nog altijd een groot voorbeeld is. Inzage in de analyse die Smits van zijn behandeling van de kinderen maakte, blijkt om privacyredenen niet mogelijk. Ook lukt het niet om een van de 'genezen' personen te spreken.

In zijn boek 'Autisme, de wanhoop voorbij', verplichte kost voor iedereen die de vijfdaagse cursus tot Cease-therapeut volgt, schrijft Smits: "De meeste autistische kinderen zijn te genezen omdat hun hersenen niet beschadigd zijn, maar geblokkeerd." De blokkade kan volgens hem ontstaan door een opeenstapeling van 'giftige stoffen', zoals paracetamol, neusdruppels of in een plastic fles in de magnetron opgewarmde melk.

Tot de belangrijkste autisme-veroorzakers behoren volgens Cease-behandelaren vaccinaties. Inclusief bijvoorbeeld een griepprik van de moeder vóór of tijdens de zwangerschap. Volgens Brands raden de behandelaren vaccinaties niet af. "We wijzen ouders op de mogelijkheid om de prikken later toe te laten dienen, bijvoorbeeld als hun kind zes à negen maanden is, in plaats van met zes weken." Volgens Vermeer-de Bondt van het RIVM leidt uitstel tot minder bescherming tegen de ziektes."

Tijdens de Cease-behandeling, die twee tot drie jaar duurt, wordt een autistisch kind regelmatig 'ontstoord' met een homeopathische verdunning van een mogelijke boosdoener. Reageert het hier heftig op, dan is de oorzaak opgespoord. "Ik herinner me een autistisch kind dat tijdens het ontstoren last kreeg van diarree", schrijft Smits. "Deze diarree gaf zijn systeem zoveel lucht, dat zijn autisme bijna meteen verdween."

"De werking van de Cease-therapie is nog niet wetenschappelijk aangetoond" zegt Brands. "Maar als je met je eigen ogen ziet dat een kind met autisme zó opknapt, dan is er toch ergens een verband?"

Normaal, tot de prik
Andrea Oskam (41) uit Amsterdam. Directiesecretaresse. Momenteel huisvrouw:

"Over een half jaar zal mijn zoontje Sep een officiële diagnose krijgen, waarschijnlijk klassiek autisme. Hij wordt nu geobserveerd op het medisch kinderdagverblijf. Hij is drie jaar, kan niet praten en maakt moeilijk contact.

Sep was een gezonde baby die zich normaal ontwikkelde. Met tien maanden lachte hij veel en maakte gewoon oogcontact. Totdat hij met veertien maanden de BMR-prik kreeg, tegen de bof, de mazelen en de rode hond. Drie dagen later was het mis: hij keek raar uit zijn ogen en was voortdurend ziek.

'Het gaat wel over', zeiden ze overal, maar Sep kreeg steeds meer autistische trekken. Hij begon met zijn armen te fladderen en maakte geen oogcontact meer.

Niemand - huisarts noch kinderarts en consultatiebureau-arts - gaf toe dat het aan de vaccinaties kon liggen. De afgelopen jaren heb ik uren per dag naar informatie gezocht, vooral op het web. Zo kwam ik bij de Cease-therapie uit.

Nu ben ik er van overtuigd dat de giftige bestandelen in vaccinaties, zoals aluminium, teveel waren voor Sep's immuunsysteem. In juni is hij met de Cease-therapie begonnen en we zijn er nog lang niet, maar ik zie al resultaat. Sep maakt weer oogcontact en krijgt meer aandacht voor zijn omgeving. Ik weet niet of het door de homeopathische korreltjes komt, de vitaminen, visolie of zink van de therapie. Het kan me ook niks schelen, als Sep maar vooruit gaat.

Ik weet nog dat Sep zich destijds enorm verzette tegen de BMR-prik. Met drie man sterk hebben we hem vastgehouden. Iedere dag heb ik weer dat beeld voor ogen, en dan voel ik me schuldig."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden