Authentieke CNV'er kan nu 'echte baan' zoeken

Doekle Terpstra vertrekt volgend jaar als voorzitter van de vakcentrale CNV. Zoveel is wel duidelijk, al heeft hij het zelf nog altijd niet officieel bevestigd. Terpstra heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij twee termijnen van vier jaar genoeg vindt voor een voorzitter.

DEN HAAG - Zijn naaste adviseur, Piet Hazenbos, heeft de steekwoorden direct paraat als hem gevraagd wordt naar de waarde van Doekle Terpstra voor het CNV. Hij omschrijft Terpstra als ,,enthousiast, authentiek, gedreven en spontaan. Iemand die bovendien verbanden kan leggen.” Hazenbos tekent aan: ,,We hebben nog geen briefje gezien waarin hij zijn vertrek aankondigt. Pas als dat briefje er is, gaan wij zoeken naar een opvolger.”

Of dat helemaal de werkelijkheid is? In ieder geval is dit weekend ten onrechte de indruk gewekt dat Terpstra heeft opgezegd als voorzitter. Formeel heeft hij dat nog altijd niet en het is ook niet te verwachten dat hij op heel korte termijn zijn biezen zal pakken. Van de andere kant heeft de succesvolle CNV-voorman er nooit een geheim van gemaakt dat hij twee termijnen (van vier jaar bij het CNV) genoeg vindt. Het komt in de woorden van Terpstra ,,de vitaliteit van de organisatie ten goede” als een voorzitter niet te lang blijft hangen. Eerder nam Terpstra een voorschot op zijn afscheid toen hij voor het burgemeesterschap van Tilburg ging. Maar dat mislukte.

,,Hulde” valt Terpstra ten deel voor de wijze waarop hij het voorzitterschap heeft vervuld, meent Hans de Boer, oud-voorzitter van de werkgeversvereniging MKB-Nederland. De Boer groeide op in hetzelfde Friese dorp als Terpstra, Witmarsum, en maakte hem later intensief mee in het Nederlandse polderoverleg. ,,Terpstra had een perfecte voorganger, Anton Westerlaken, hij stapte destijds bij zijn aantreden in grote schoenen. Maar hij heeft het CNV perfect neergezet; scherp sturend op de naamsvastheid en beeldvastheid van het CNV.”

De Boer heeft zoals altijd een prikkelende, ietwat ironische gedachte klaar: ,,Ik juich toe dat hij opstapt”, zegt hij verrassend genoeg direct na de complimenten. ,,Nu kan hij een echte baan gaan zoeken. Dat zit al veel te lang, 25 jaar, bij de vakbond. Ik zeg dat ook altijd tegen Lodewijk de Waal (voorzitter van de FNV - red.): Ik gun jullie échte werkervaring. Doekle moet iets gaan doen in de zorg, als je het mij vraagt. Mensen helpen.”

CDA-politica in de Tweede Kamer, Gerda Verburg, sluit zich daarbij aan. ,,Een goed moment om weg te gaan”, zegt ze. ,,Het zal hem goed doen de kwaliteit van de samenleving vanuit een andere plek te dienen.” Verburg is zelf afkomstig uit het CNV.

Hazenbos, al jaren een vaste factor bij de vakcentrale, maakt zich geen zorgen. ,,We hebben genoeg enthousiaste mensen binnen het CNV.” Toch sloten bronnen binnen het CNV eerder, toen Tilburg nog voor Terpstra in beeld was, niet uit dat er buiten de organisatie gezocht zou gaan worden.

In ieder geval krijgt het CNV een moeilijke taak aan het vinden van een nieuwe voorzitter. Terpstra wist het CNV goed voor het voetlicht te krijgen, genuanceerd en met een rotsvast vertrouwen in overleg. Bij de grote broer FNV, bijna driemaal zoveel leden, werden ze er zelfs wel eens moe van: alle aandacht die Terpstra naar zich toe wist te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden