Auteurs in de dop

interviews | De Kinderboekenweek, die duurt tot eind van deze week, benadrukt dat lezen een feest is. Maar het allerleukste is toch schrijven, vinden Mikail (12) en Bastiaan (16).

Samen met kinderboekschrijfster Lydia Rood schreef de twaalfjarige Mikail Altun het boek 'Ali's oorlog'. Het verhaal is voor een groot deel gebaseerd op het leven van Mikail in de straten van Amsterdam-Nieuw-West.

"Ik ben de eerste in mijn familie die een boek heeft geschreven, dus iedereen was heel blij. Voor het project Schoolschrijver kwam Lydia Rood bij mij in de klas. Aan het eind van het project won ik de schrijfwedstrijd met mijn verhaal. Lydia Rood zei dat alle onderdelen van een goed boek in mijn verhaal zitten. Dit wist ik omdat ik zelf ook graag lees. Laatst heb ik nog 'Het Testament' van John Grisham gelezen. Omdat ze het verhaal zo goed vond, vroeg Lydia of ik samen met haar een boek wilde schrijven gebaseerd op mijn idee. Ik mocht veel over het verhaal vertellen. Telkens als ze een hoofdstuk had geschreven, las ik het na en keek of het goed te begrijpen was voor kinderen. Delen van het verhaal zijn echt gebeurd, maar de overval hebben we samen verzonnen. Lezen vind ik leuk omdat ik me kan verdiepen in een andere wereld. Er gebeurt zo veel interessants dat je kan vertellen. Veel kinderen vinden fantasieverhalen leuk. Ze willen niet weten wat er echt speelt in de wereld. Ik schrijf liever over de realiteit. Later wil ik dokter worden en mensen met de ziekte ebola genezen. Schrijven zou ik wel als hobby houden."

'Delen van het verhaal zijn echt gebeurd, maar de overval heb ik samen met Lydia Rood verzonnen'

'Je kunt de Boeren in mijn verhaal enigszins vergelijken met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog'

Bastiaan Beijderwellen is zestien en heeft al een 286 pagina's tellend boek op zijn naam staan. Hij heeft 'De slag om Aurotia' uitgegeven via online uitgeverij Boekscout.

"Intussen ben ik al bezig met mijn tweede boek, want het eerste had een open einde. Het eerste verhaal kwam eigenlijk vanzelf. In december vorig jaar ging ik achter de computer zitten en begon met schrijven. Op deze manier kan ik mijn fantasie kwijt. Ik schrijf liever fantasieverhalen omdat ik dan alles kan bedenken wat ik wil. Bij een waarheidsgetrouw verhaal moet je er rekening mee houden dat alles klopt. De naam Aurotia heb ik ook zelf verzonnen, ik wilde iets bedenken dat nog niet bestond. In het rijk Aurotia leven acht verschillende volken. Een van de volken, de Boeren, is geradicaliseerd en bedreigt de rest van Aurotia. De andere volkeren, waaronder Elfen en Mensen, moeten samenwerken en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat niet heel Aurotia in Boerse handen valt. Ik heb me tijdens het schrijven laten inspireren door de Tweede Wereldoorlog. Je kunt de Boeren in mijn verhaal enigszins vergelijken met de Duitsers die radicaliseerden in de Tweede Wereldoorlog. Ik stuurde mijn boek naar een uitgeverij voor beginnende schrijvers omdat ik benieuwd was of ze het goed zouden vinden. Tot mijn verrassing wilden ze het uitbrengen. Wel adviseerden ze het verhaal eerst te laten redigeren. Mijn oud-buurman heeft dat gedaan, want hij is eindredacteur geweest. Hij controleerde het op spelfouten en grammatica. Het leuke is dat mensen die ik niet ken het verhaal nu kunnen lezen. Later wil ik regisseur worden zodat ik mijn eigen verhalen kan verfilmen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden