Review

Australische zandbak, bijbelse doem

Met het relaas over de overlevenden van een vliegtuigkaping ('De Feniksclub', 2003) vestigde de Australische Janette Turner Hospital ook in Nederland de aandacht op zich. Dit succes baande de weg voor de vertaling van haar in 1996 verschenen boek 'Oyster' ('De zevende engel'), waarmee de literatuurdocente destijds al in het Engels taalgebied was doorgebroken.

In de woestijn aan de rand van Noord-Australië ligt een gehucht dat buiten elke orde valt. Het staat niet op de kaart en er leidt geen verharde weg naartoe. Het is de laatste stop voor gelukszoekers die naar opaal graven en voor fundamentalisten die de wedergeboorte van Christus afwachten. Zij hebben slechts een diepe weerzin tegen de buitenwereld gemeen.

Schijnbaar uit het niets dient zich een charismatische man aan. Hij vestigt in hun nabijheid een sekte waar jongeren uit de bewoonde wereld naartoe trekken - en in oplossen. Verwanten die hen proberen op te sporen, stuiten op angstvallig stilzwijgen.

Turner Hospital heeft geput uit haar jeugd in een streng religieus gezin. 'De zevende engel' is doortrokken van bijbelse doem, van zweet en van stof.

Daarbij komt, dat haar proza soms gebukt gaat onder een zucht naar details en een voorliefde voor bloemrijke taal. Zo zijn de ogen van de goeroe niet blauw maar ,,een raar soort blauw, vaal, flets, een licht lila-achtig blauw, bijna de kleur van jacarandabloesems vlak voor ze verwelken, vlak voor ze eindelijk voor de hitte zwichten en de gazons van Brisbane bezaaien, en het was die curieuze haast melkige lichtheid waardoor ze zo verontrustend waren.“

Het is duidelijk dat de schrijfster niet graag levert wat veel thrillerlezers zoeken: een snelle reeks handelingen die je in rap tempo naar het einde toe jaagt. Liever laat zij hen langzaam de bladzijden omslaan, onder een gestaag groeiende beklemming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden