Weblog

Australische superbatterij: te mooi om waar te zijn?

Grafeen, koolstofatomen in een laag van één atoom dik, moet voor heel veel toepassingen geschikt zijn, onder meer voor energieopslag. Beeld Calvin Davidson, Sussex University
Grafeen, koolstofatomen in een laag van één atoom dik, moet voor heel veel toepassingen geschikt zijn, onder meer voor energieopslag.Beeld Calvin Davidson, Sussex University

Soms raak je heel opgewonden over nieuwe ontwikkelingen, om even later grote twijfels te krijgen. Zoals nu bij een nieuwe batterijtechnologie uit Australië. Mooi, héél mooi, té mooi?

Elektrische auto's zullen voorlopig niet echt doorbreken, denken velen. Want de accu zou je officieel dan wel 500 kilometer ver moeten kunnen brengen, maar in de praktijk... Een te koude winter, een te hete zomer, iets te hard optrekken, en weg is je actieradius. En ja, als je dan de accu weer gaat opladen, ben je zo uren verder.

Binnenkort niet meer, zegt de Australiër en geboren Rus Victor Volkov. Hij heeft een accu ontwikkeld op basis van aluminium, grafeen en zuurstof, in plaats van de nu bekende lithium-ion batterijen. Van grafeen wordt al jaren heel veel verwacht. En dat lijkt de Volkov-accu nu waar te gaan maken.

3500 km
Hou u vast, daar gaan we (tussen haakjes de waarden voor een vergelijkbare li-ion accu): energiedichtheid 2000 Wh/kg (265), actieradius 3500 km (426), oplaadtijd 15 minuten (4,5 uur), gewicht 387 kg (544), levensduur 15 jaar (8), en een laatste klapper, de prijs: 8000 euro (16.000).

Als deze claims kloppen, en de accu van grafeen kan over twee of drie jaar op de markt komen, is de toekomst van elektrisch rijden verzekerd. En kan Tesla met zijn miljarden kostende megafabriek-in-aanbouw voor li-ion accu's wel inpakken.

De markt voor li-ion batterijen is momenteel al miljarden euro's groot. En de markt voor de Volkov-accu moet dan een veelvoud daarvan kunnen zijn. Als Volkov zijn technologie verkoopt is ie in één klap multimiljardair.

Wringende schoen
Maar daar wringt nu zijn en mijn schoen. Want het Australische bedrijf LWP Technologies heeft een belang van 50 procent gekocht in Volkovs patenten. Voor 1,6 miljoen Australische dollar, 1,1 miljoen euro. Plus 30 miljoen LWP-aandelen. Maar ja, die zijn nu zo'n 0,4 eurocent per stuk waard, dus samen 120.000 euro.

1,22 miljoen euro voor iets dat een miljardenmarkt kan veroveren?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden