Australische staten sluiten zich aan bij steunfonds voor slachtoffers seksueel misbruik

De Australische premier Malcolm Turnbull Beeld AFP
De Australische premier Malcolm TurnbullBeeld AFP

'Een historisch moment,' noemde de Australische premier Malcolm Turnbull het besluit van de staten Victoria en New South Wales om zich aan te sluiten bij een steunfonds voor slachtoffers van seksueel misbruik. Zo'n 15.000 slachtoffers krijgen met het besluit toegang tot psychologische hulp en financiële compensatie.

Tan Tunali

Door de steun van beide staten kunnen kerken en andere instellingen daar zich nu bij het steunfonds aansluiten. Vanaf 1 juli kunnen slachtoffers van seksueel misbruik in beide staten aanspraak maken op steun uit het fonds. De financiële compensatie zou gemiddeld 48.000 euro per persoon bedragen.

Premier Turnbull maakte van de gelegenheid gebruik om druk uit te oefenen op organisaties en andere staten om zich bij het fonds aan te sluiten.

"Als een kerk of een andere organisatie dat niet doet hoop ik dat we ze te schande maken", aldus Turnbull. In het bijzonder werd een beroep gedaan op de morele verantwoordelijkheid van kerkgangers. De premier van de staat Victoria, Daniel Andrews, riep hun op hun kerk te vragen het 'verschrikkelijk, verschrikkelijk' beschaamde vertrouwen te herstellen.

"Ik hoop dat de mensen dat in hun gedachten en hun hart voelen als ze zondagochtend de mis bezoeken." Hij voegde eraan toe zelf het goede voorbeeld te zullen geven.

Gladys Berejiklian, de premier van New South Wales, vergat degenen die aan de basis van het steunfonds hadden gestaan niet.

"Als de dappere slachtoffers niet naar voren waren gekomen om kinderen in de toekomst te besparen waar zoveel anderen doorheen zijn gegaan, zou dit niet mogelijk zijn geweest", zei Berejiklian.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden