Update

Australische sporters boycotten olympisch dorp

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het olympische atletendorp in Rio de Janeiro dat vandaag de deuren opende is volgens de Australiërs momenteel onbewoonbaar. Het olympisch comité van Australië AOC gaat zijn atleten voorlopig proberen onder te brengen in hotels in de Braziliaanse stad.

Volgens het AOC is in het atletendorp sprake van lekkende leidingen, verstopte toiletten en douches en overstromingen.'Onze belangrijkste punten van zorg zijn gas, sanitair en elektriciteit, allemaal behoorlijk belangrijke dingen', aldus voorzitter Kitty Chiller van het Australische comité.

De eerste sporters uit Australië komen maandag in Rio de Janeiro. Het AOC gaat hotelkamers boeken voor de sporters, tot de problemen in het atletendorp zijn opgelost.

De 77 Nederlandse sporters die vandaag aankomen in Rio de Janeiro, zullen gewoon hun intrek nemen in het olympisch dorp, meldt sportkoepel NOC*NSF. Al deelt Nederland de mening van Australië. "We zijn geconfronteerd met gebreken die we op geen enkele manier konden verwachten", aldus chef de mission Maurits Hendriks.

Hulp
"Kort samengevat gaat het om lekkages van water, gas en stroomstoringen. Ons gebouw was aanvankelijk een van de slechtste. Dat zorgde ervoor dat wij hoog op de prioriteitenlijst kwamen en zeer veel hulp van geweldige jonge Brazilianen hebben gekregen."

Hendriks en zijn staf zijn sinds dinsdag in het olympisch dorp. "Natuurlijk is dit een forse tegenvaller. Het treft alle deelnemende landen. We gaan er zo goed mogelijk mee om en gaan ervan uit dat onze sporters dat ook doen. Alles is erop gericht dat zij hun voorbereiding zo goed mogelijk kunnen doen. En zoals een topsporter gewend is moet hij zich daar in alle omstandigheden aan aanpassen."

Klachtenregen
Volgens Braziliaanse media regent het klachten over de omstandigheden in het olympisch dorp. Het organisatiecomité van Rio 2016 heeft honderden medewerkers ingeschakeld om de problemen te verhelpen.

Meer dan 10.000 atleten vanuit de hele wereld nemen tijdens de Spelen hun intrek in 31 hoge torenflats. Aangevuld met trainers, medici en andere stafleden zullen bijna 18.000 mensen tijdelijk in het dorp in de wijk Barra da Tijuca wonen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden