Australische senator wil verbod op ’criminele’ scientologykerk

De Scientology-kerk in Berlijn. (AFP) Beeld AFP
De Scientology-kerk in Berlijn. (AFP)Beeld AFP

De Scientologykerk in Australië ligt onder vuur. Een senator bereidt wetgeving voor die het voortbestaan van het kerkgenootschap bedreigt. Want onder de dekmantel van een kerk gaat een ’criminele organisatie’ schuil.

De scientologykerk in Australië ligt onder vuur. Een senator bereidt wetgeving voor die het voortbestaan van het kerkgenootschap bedreigt. Want onder de dekmantel van een kerk gaat een ’criminele organisatie’ schuil.

In Frankrijk is het anti-scientologen deze herfst niet gelukt om de scientologykerk door de rechter te laten verbieden. De Australische senator Nick Xenophon wil dat nu aan de andere kant van de wereld mogelijk maken, door het indienen van een wet. Die zou het bestaan van de kerk illegaal maken.

De vrijheid van godsdienst is daarbij niet in het geding, meent Xenophon. „Scientology is geen religieus genootschap, maar een criminele organisatie die zich verschuilt achter zogenaamde godsdienstige overtuigingen.”

De Church of Scientology zou zich ’wereldwijd schuldig maken aan misbruik en criminaliteit’, zei Xenophon in het parlement.

De kerk zelf beticht de senator van het doen van ongefundeerde beschuldigingen en verwijt hem misbruik te maken van de onschendbaarheid die een senator geniet tijdens zittingen van het parlement.

Naast kritiek van het kerkgenootschap heeft Xenophon in de afgelopen dagen veel bijval gekregen. In de krant The Australian schaart premier Rudd zich achter Xenophon, want „veel mensen in Australië zijn bezorgd over Scientology, en die zorgen deel ik”.

Rudd wil nog geen steun verlenen aan het wetsvoorstel van de senator; eerst is nader onderzoek nodig. Met dat laatste is Xenophon het eens: hij wenst een parlementair onderzoek naar scientology die een Januskop heeft: de ’kerk’ biedt steun aan de leden, maar bedriegt haar leden evenzeer en handelt uit achtervolgingswaan. Volgens Xenophon intimideert de kerk leden, perst ze af, dwingt ze tot abortus en pleegt ’psychisch geweld’. Hij verwijst daarbij naar de veroordeling van scientologen in Frankrijk en naar lopende zaken in de VS en België.

In Australië was scientology lang verboden. Tot 1983. Toen liet de Hoge Raad de religieuze beweging als kerk toe en verkreeg scientology de erbij behorende voorrechten, zoals belastingvrijstelling.

Het kerkgenootschap stelt dat Xenophon zich op heeft laten jutten door ex-leden van scientology die nu ’haat zaaien’. Hun kritiek zou nergens op slaan, want afkomstig zijn van mensen die ’berucht zijn om hun onbetrouwbaarheid’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden