Australische scholen verbieden aanduiding 'voor en na Christus'

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Docenten in Australië mogen de termen 'voor Christus' en 'na Christus' niet langer gebruiken. De jaartelling op basis van Jezus' leven maakt plaats voor een telling met tijdperken. Absurd, vindt de anglicaanse aartsbisschop.

Robin de Wever

'Before Christ' en 'Anno Domini' hebben dezelfde betekenis als het Nederlandse 'voor Christus' en 'na Christus'. Een Australische onderwijsautoriteit wil schoolgebruik van de termen met ingang van volgend jaar afraden.

Volgens een woordvoerder zijn de nieuwe termen 'Before Common Era', 'Before Present' en 'Common Era' steeds gebruikelijker. De scholen houden wel vast aan de gregoriaanse kalender, die rekent op basis van veronderstelde geboorte van Christus. Hij geldt bijna overal ter wereld als norm.

Knieval
De anglicaanse aartsbisschop Peter Jensen veroordeelt de verandering. Hij spreekt van 'een intellectueel absurde poging om Christus uit de menselijke geschiedenis te schrijven'. De anglicaanse kerk is na de rooms-katholieke de grootste van het land.

Oppositie-woordvoerder voor onderwijs Christopher Pyne noemt het verwijderen van 'Before Christ' en 'Anno Domini' beschamend. Volgens hem maakt de westerse judeo-christelijke traditie Australië tot wat het is. 'Met een knieval voor politieke correctheid ontkennen we min of meer wie we als volk zijn'.

Vanwege de commotie wordt de regel niet vanaf komend jaar, maar pas later ingevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden