Australische premier strijkt feministes tegen de haren in

Met zijn populariteit gaat het niet best, maar stuur Tony Abbott om een vrouwonvriendelijke boodschap en hij geeft altijd thuis. Gisteren scoorde de Australische premier opnieuw met een opmerking die feministes bovenop de kast kreeg.

Wat is precies uw grootste verdienste voor Australische vrouwen geweest, was de vraag aan de premier, die ook minister van vrouwenzaken is. "Het afschaffen van de CO2-belasting", stelde Abbott trots. Door het einde van die maatregel, die drukte op het huishoudbudget, waren de Australische huishoudens er immers op vooruitgegaan. "En de meeste mensen weten dat speciaal vrouwen veel aandacht hebben voor het huishoudboekje."

De kritiek vanuit het linkse politieke kamp was vernietigend. Anthony Albanese, prominent Labor-politicus, zei: "Het probleem is niet dat Tony Abbott vastzit in het verleden, het probleem is dat hij wil dat de rest van Australië mee terug gaat om hem gezelschap te houden in een wereld waarin mannen grootse dingen doen en vrouwen strijken." Het laatste was een verwijzing naar een eerdere opmerking van Abbott. Toen hij nog in de oppositie zat, beweerde hij al eens dat het afschaffen van de uitstootbelasting vrouwen zou helpen, omdat het hun elektriciteitsrekening zou verlagen. Die was volgens hem hoog omdat vrouwen zo veel strijken.

In dezelfde tijd maakte Abbott al naam met seksistische opmerkingen, onder andere toen hij 'sexappeal' als belangrijkste kwaliteit noemde van een partijgenote. Eerder kreeg hij al eens een minutenlange tirade over zich heen van toenmalig Labor-premier Julia Gillard. Zij citeerde daarin onder meer zijn suggestie dat mannen 'fysiologisch' en 'door hun temperament' geschikter zijn dan vrouwen om de leiding te nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden