Australische minister: vluchtelingen liegen over misbruik

Australiërs voerden eerder dit jaar actie.Beeld anp

Asielzoekers die worden vastgehouden in een detentiecentrum op het eiland Nauru, vertellen ten onrechte dat ze daar zijn verkracht of mishandeld. Dat zegt de Australische minister van immigratie Peter Dutton. Volgens hem vertellen ze die verhalen om Australië binnen te komen.

Woensdag lekte een rapport uit over seksueel misbruik en mishandelingen in het kamp in Nauru. In achtduizend pagina's doet Amnesty melding van ruim tweeduizend incidenten van seksuele mishandeling, geweld en pogingen tot zelfmutulatie in een periode van twee jaar op Nauru.

Bij meer dan de helft van deze incidenten zijn kinderen betrokken, terwijl maar 18 procent van de gedetineerde asielzoekers kind is. Amnesty-hoofdonderzoeker Anna Neistat concludeert dan ook dat kinderen onevenredig vaak slachtoffer zijn van Australië's 'extreem wrede' verbanning van asielzoekers.

Aangezet
Volgens Dutton worden de vluchtelingen in het kamp door asieladvocaten ertoe aangezet zichzelf te verwonden of in brand te steken. "Ze willen per se naar Australië omdat ze daar veel geld voor hebben betaald aan mensensmokkelaars", zegt Dutton.

Australië krijgt al jaren kritiek op het harde asielbeleid. In het extreem dunbevolkte land - drie mensen per vierkante kilometer - heerst desondank een grote weerstand tegen asielzoekers. Ontheemden die het land per boot proberen te bereiken, worden daarom naar Nauru gestuurd. In het overvolle kamp daar hebben zij volgens Amnesty geen medische zorg en te maken met geweld van de lokale bevolking.

Australië gebruikt ook Christmaseiland, Australisch territorium in de Indische Oceaan ten zuiden van Java, en het vulkanische Papoea-Nieuw-Guineese eiland Manus voor de opvang van asielzoekers. Of beter gezegd: voor de detentie van asielzoekers. Australië laat vluchtelingen namelijk alleen op uitnodiging overkomen. Iedereen die Australië toch probeert te bereiken wordt naar Nauru, Christmas Island of Manus gestuurd. Nauru, de kleinste eilandstaat ter wereld, en Manus ontvangen hier ontwikkelingsgeld voor. Op de eilanden krijgen de asielzoekers te horen dat ze Australië nooit zullen bereiken.

Minister Peter Dutton van immigratieBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden