Australische jongeren zijn bezitterig en vrouwonvriendelijk

Driekwart van de Australische jongeren vindt het geen probleem om de telefoon van hun partner door te spitten. Beeld Colourbox
Driekwart van de Australische jongeren vindt het geen probleem om de telefoon van hun partner door te spitten.Beeld Colourbox

Even de applijst van je vriendin door scrollen om te kijken of zij niet met andere jongen zit te sjansen. Dat vinden bijna alle Australische jongeren de normaalste zaak van de wereld, blijkt uit onderzoek.

Rianne Oosterom

Het gaat om een representatieve enquête onder bijna 2000 jongeren in de leeftijdscategorie 16 tot 24. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau VicHealth en is vandaag gepresenteerd in Melbourne.

84 procent van de Australische jongeren vindt het normaal om de Facebook of de telefoon van vriend of vriendin door te spitten, zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd. De helft van deze jongeren vindt dat dit maar tot op zekere hoogte acceptabel is.

Uit het onderzoek kwamen nog meer opvallende uitkomsten. Zo vindt een op de vijf jongeren dat mannen de baas moeten zijn in een relatie. Een kwart vindt dat geweld tegen een partner verontschuldigd kan worden als de dader er spijt van heeft.

Verkrachting
Twee op de vijf jongeren vinden dat verkrachting het gevolg is van de ontembare natuur van de man: de man zou niet in staat zijn om zijn seksuele behoefte te controleren. Maar bijna 20 procent van de jongeren vindt dat als een vrouw verkracht is terwijl zij dronken was of onder invloed van drugs, dit deels haar eigen schuld is.

"Verkrachting is verkachting", vindt hoofdonderzoeker Jerril Rechter. "Daarvan moet je nooit, maar dan ook nooit het slachtoffer de schuld geven."

Hij maakt zich enige zorgen over de opvattingen van Australische jongeren. "Jongeren bevinden zich in een kritische fase, waarin ze hun kijk op het leven vormen. We hopen dat dit onderzoek een goede bron van informatie is waarmee geïnvesteerd wordt in educatie, zodat het gedrag van jongeren verandert."

Hoewel mannen meer verdienen, krijgen vrouwen wel steeds meer topposities. Beeld Colourbox
Hoewel mannen meer verdienen, krijgen vrouwen wel steeds meer topposities.Beeld Colourbox

Spiegel van de samenleving
Volgens de Australian Human Rights Commission is het sowieso niet heel goed gesteld met de mate van gelijkheid tussen man en vrouw in Australië. In 2006 stond het land in een wereldwijde gelijkheidsindex nog op nummer 15. In 2013 zakte het land naar nummer 24.

Mannen verdienen in Australië 18 procent meer dan vrouwen, dat is iets twee procent meer dan het gemiddelde in de Europese Unie. Wel bekleden steeds meer vrouwen er topposities.

Een van de onderzoekers, criminologe Anastasia Powell, vindt dat de uitkomsten van de enquête de ontwikkelingen in de Australische samenleving weerspiegelen. Alleen als de mindset van jongeren verandert en als daarin geïnvesteerd wordt, kan geweld tegen vrouwen en ongelijkheid worden aangepakt, vindt zij. "Dan kunnen gelijke en respectvolle relaties worden ontwikkeld."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden