Australische Jehova's Getuigen hielden seksueel misbruik geheim

Rechters Peter McClellan en Helen Milroy van de Australische onderzoekscommissie. Beeld Still van Youtube
Rechters Peter McClellan en Helen Milroy van de Australische onderzoekscommissie.Beeld Still van Youtube

Australische Jehova's Getuigen hebben sinds de jaren vijftig intern 1006 meldingen van kindermisbruik gekregen. In geen enkel geval zijn die meldingen doorgezet naar justitie. Dit concludeerde de in 2013 ingestelde staatscommissie die naar aanleiding van de misbruikverhalen uit de katholieke kerk onderzoek doet naar kindermisbruik maandag tijdens de eerste openbare hoorzitting in Sydney.

Marinde van der Breggen

In plaats van aangifte te doen, handelden de Jehova's Getuigen de zaken binnenskamers af. Max Horley, die als ouderling te maken kreeg met de interne meldingen, verklaarde dat hij de politie niet op de hoogte stelde omdat hij zich er niet van bewust was dat het misbruik strafbaar was.

Ook vertelde hij dat hij de aantekeningen van gesprekken tussen de kerkleiding en de verdachten vernietigd had om ervoor te zorgen dat ze niet 'in verkeerde handen zouden vallen'. Zo vonden de ouderlingen het niet nodig dat hun vrouwen of gemeenteleden wisten wat er op dat gebied speelde binnen de gemeente.

'Zo gaan wij te werk'
"Zou u hetzelfde doen vandaag als iemand bij u kwam en melding maakte van seksuele misdrijven? Zou u de aantekeningen vernietigen?" vroeg de rechter aan Horley. "Ja, zo gaan wij te werk", antwoordde die. Horley gaf aan dat bij twijfel niet de politie maar 'de Kring', een verzameling van gemeenten, werd geraadpleegd. In dit soort gevallen gaven de leiders van de Kring zowel juridisch als schriftuurlijk advies.

Het nu 47-jarige slachtoffer, geïdentificeerd als BCB, vertelde hoe zij als vijftienjarige werd misbruikt door de ouderling Bill Neil. Hij gaf haar tongzoenen, keek toe als ze douchte en dwong haar tot orale seks. Zij meldde haar misbruik en moest dit vervolgens uit de doeken doen voor een zaal vol mannen, inclusief Neil, die haar misbruikt had. Die ervaring noemt ze 'zeer pijnlijk'.

Haar werd opgedragen niet over haar misbruik te praten uit respect voor Neil en zijn familie. "Nu ik terugkijk, zie ik dat er van mij gevraagd werd dat ik de man die mij dat aan had gedaan respecteerde, maar niemand bood míj enige vorm van respect of ondersteuning", zei ze tijdens de zitting. Dat ze destijds geen aangifte heeft gedaan is volgens haar omdat ze gehersenspoeld werd. "Ik dacht dat ik door hier met mensen buiten de kerk over te spreken, Jehova's naam te schande zou maken."

Max Horley, ouderling van de Jehova's Getuigen in Australië, legt een getuigenis af. Beeld Still van Youtube
Max Horley, ouderling van de Jehova's Getuigen in Australië, legt een getuigenis af.Beeld Still van Youtube

Twee getuigen
Binnen de gemeenschap van Jehova's Getuigen is het gebruikelijk dat disciplinaire zaken voor een rechterlijk comité worden gebracht. Dit comité bestaat uit een aantal ouderlingen, maar kan pas worden gevormd wanneer er minimaal twee getuigen zijn van de overtreding.

In het geval van seksueel misbruik is dit doorgaans niet het geval, waardoor in zeker 125 zaken het misbruik voor veel daders geen gevolgen had. Vanaf 1950 is in 401 gevallen de zwaarste sanctie, uitsluiting uit de gemeenschap, opgelegd, maar in de loop der jaren mochten 230 leden weer terugkeren.

Tranen in een kruik
Zo ook de vader van het tweede slachtoffer dat getuigde in de hoorzitting, BCG. De nu 43-jarige vrouw en haar drie zussen werden seksueel misbruikt en geslagen door haar vader. Ze bracht naar eigen zeggen haar jeugd door in angst. Angst voor haar vader en voor uitsluiting, dat zou immers haar lot zijn als ze ongehoorzaam was.

"Ik bad tot Jehova of hij engelen om mijn bed wilde opstellen zodat mijn vader niet meer bij me zou komen, maar Jehova hielp me niet en mijn vader stopte niet", zei ze.

Haar vader werd geëxcommuniceerd, maar mocht een paar jaar later weer toetreden omdat hij volgens een ouderling 'weer het goede deed'. De enige ondersteuning die de vrouw vanuit de Jehova's Getuigen kreeg was een regel uit Psalm 56: ze moest 'haar tranen in een kruik bewaren', dan zou God die later 'afsluiten met zijn liefde'.

De Jehova's Getuigen hebben in Australië 68.000 leden. Wereldwijd zijn er zo'n 8,2 miljoen Getuigen, waarvan ruim 30.000 in Nederland.

Assistent van de Koninklijke Commissie, advocaat Angus Stewart. Beeld Still van Youtube
Assistent van de Koninklijke Commissie, advocaat Angus Stewart.Beeld Still van Youtube

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden