Australische 'familieman' die de hoed niet waardig is

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Zijn karakteristieke countryhoed had hij nog op, maar zijn baan is hij kwijt. Nadat de buitenechtelijke affaire van de Australische vice-premier Barnaby Joyce aan het licht kwam, werd de druk hem te groot. In een persconferentie kondigde hij gisteren zijn aftreden aan.

Tan Tunali

Het was niet de eerste keer dat Joyce in opspraak raakte. Vorig jaar moest hij vanwege zijn dubbele nationaliteit afstand doen van zijn parlementszetel. Joyce bezat naast de Australische ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Na opzegging van laatstgenoemde werd hij opnieuw gekozen in het parlement, om vervolgens als vice-premier tot de regering van de liberale premier Malcom Turnbull toe te treden.

Plattelandsjongen

Joyce geniet grote steun onder de conservatieve plattelandsbevolking in Australië, die de regering in de hoofdstad Canberra veelal met argusogen beschouwt. Hij cultiveerde een zorgvuldig opgebouwd imago van de plattelandsjongen die opgroeide tussen de schapen en koeien, onder meer met zijn hoed van konijnenvel. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne benadrukte Joyce's National Party het belang van conservatieve thema's als familiewaarden.

Toen de affaire twee weken geleden naar buiten kwam, dacht Joyce aanvankelijk te kunnen aanblijven. Maar nadat premier Turnbull het gedrag van zijn vicepremier 'een ontzettend grote inschattingsfout' noemde keerden steeds meer collega's zich tegen hem. De negatieve media-aandacht die reeds twee weken rondom Joyce heerst verhoogde de druk op hem om af te treden.

Toen Joyce vorig jaar de scheiding met zijn vrouw Natalie, met wie hij 24 jaar getrouwd was en vier dochters heeft, bekendmaakte, zei hij al zelf 'ook geen heilige' te zijn. Het bleken profetische woorden. Zijn medewerkster Vikki Campion was al zwanger voor de scheiding. Gisteren kwam daar een aanklacht van seksuele intimidatie bovenop.

Johnny Depp

In 2016 haalde Joyce het wereldnieuws toen hij de strijd aanbond met de Yorkshire terriërs van Johnny Depp en zijn vrouw Amber Heard. Het showbizzkoppel had de hondjes in hun privé-vliegtuig Australië binnengevlogen zonder ze bij de autoriteiten aan te geven. Joyce liet Depp en Heard vervolgens de keuze: euthanasie in Australië of met de hondjes terug naar Californië. Dat laatste gebeurde.

Nu delft Joyce zelf het onderspit. Toch is zijn politieke rol niet per se uitgespeeld. Hij behoudt zijn zetel in het parlement. Het is de vraag of hij daar zijn 'authentieke' imago intact weet te houden. Online is er een petitie gestart met een oproep aan Joyce om zijn countryhoed af te doen. Hij zou de hoed, door velen in Australië beschouwd als symbool voor 'loyaliteit, dapperheid en onbaatzuchtigheid' niet waardig zijn. Als Joyce na zijn baan ook zijn hoed kwijtraakt, lijkt het verhaal van de familieman van het platteland definitief ten einde.

Lees ook: Vicepremier Australië treedt af na buitenechtelijke affaire

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden