Australische commissie: ook veel misbruik in Anglicaanse kerk

Leden van de onderzoekcommissie, vrijdag in Sidney. Beeld REUTERS
Leden van de onderzoekcommissie, vrijdag in Sidney.Beeld REUTERS

In Australië kwam seksueel misbruik de afgelopen decennia niet alleen regelmatig voor in de rooms-katholieke kerk, maar ook in de Anglicaanse. Die laatste kreeg tussen 1980 en 2015 zo’n 1082 klachten binnen.

Robin de Wever

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van een koninklijke commissie. In 569 van de gevallen is de verdachte een geestelijke, docent of vrijwilliger. De kinderen aan wie zij zich vergrepen, waren gemiddeld 11 jaar oud. Sinds 1980 heeft de kerk 195 miljoen euro compensatie uitgekeerd.

De hoogste geestelijke van de kerk, aartsbisschop Philip Freier van Melbourne, spreekt in een verklaring van ‘een persoonlijk gevoel van schaamte en verdriet’. “We zijn werkelijk geschokt en ontzet door ons onvermogen om seksueel kindermisbruik binnen de kerk tegen te gaan.”

Een woordvoerder stelt tegenover persbureau Reuters dat het instituut ‘slachtoffers op vele manieren hebben teleurgesteld, zowel in de manier waarop we gehandeld hebben als in ons onvermogen om te handelen’. De kerkelijke mechanismen die misbruik moesten voorkomen, hebben volgens haar duidelijk gefaald.

Ook veel misbruik bij katholieken

Vorige maand bleek uit een ander onderzoek dat binnen de Australische rooms-katholieke kerk op grote schaal misbruik heeft plaatsgevonden. Tussen 1950 en 2010 maakte naar schatting maar liefst 7 procent van de priesters zich daaraan schuldig. In sommige bisdommen vergreep zelfs 15 procent van de priesters zich aan minderjarigen. Vanaf 1980 telde de onderzoekcommissie 4500 slachtoffers.

Het oordeel van die commissie was hard: niet alleen had de kerk weinig gedaan om misbruik te voorkomen, ze werkte ook nauwelijks mee aan het onderzoek. Zo reageerde het Vaticaan op een verzoek om documenten te overleggen over beschuldigde priesters door te zeggen dat dat ‘mogelijk noch gepast’ was.

De Anglicaanse kerk is in Australië met 3,7 miljoen leden de op één na grootste. Alleen de katholieke kerk is groter. Ze is ontstaan uit de Kerk van Engeland, het Britse antwoord op de Reformatie, en doet qua theologie en liturgie denken aan traditionele protestantse en katholieke kerken. Belangrijke verschillen zijn er ook. Zo kennen anglicanen geen celibaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden