Australië 'zette VN onder druk over klimaatrapport'

null Beeld EPA
Beeld EPA

Een hoofdstuk over het Great Barrier Reef in een VN-rapport over klimaatverandering is geschrapt op verzoek van Australië, omdat de informatie schadelijk zou zijn voor de Australische toerisme-industrie. Dat meldt The Guardian.

Het rapport werd opgesteld door Unesco, dat bij de Verenigde Naties over het werelderfgoed gaat, en klimaatwetenschappers van binnen en buiten de VN.

Een belangrijk hoofdstuk in de conceptversie was gewijd aan de unieke koraalformaties van het Great Barrier Reef en de negatieve impact die klimaatverandering op het rif heeft.

Bezwaar
Toen het Australische ministerie van milieu hier lucht van kreeg, maakte het bezwaar en uiteindelijk schrapte Unesco het hele hoofdstuk. Hiermee werd Australië het enige continent dat niet voorkomt in het rapport.

Een woordvoerster herhaalde de economische bezwaren van het ministerie. "Uit recente ervaringen in Australië blijkt dat negatief commentaar over werelderfgoed gevolgen heeft voor het toerisme."

Schokkend
Een van de wetenschappers die betrokken was bij het hoofdstuk over het rif noemt die redenering schokkend. "Ik ben een groot deel van mijn carrière internationaal actief en dit komt zelden voor", aldus Will Steffen. "Misschien dat dit vroeger in de Sovjet-Unie gebeurde, maar niet in westerse democratieën. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Het Great Barrier Reef verkeert in grote nood. Door een combinatie van klimaatverandering en weerfenomenen vertoont 93 procent van het koraal tekenen van verbleking, een proces dat optreedt door druk op het ecosysteem en dat uiteindelijk tot het afsterven van het koraal kan leiden.

Niet voor het eerst
Het is niet de eerste keer dat de conservatieve regering van Australië in het verweer komt tegen een klimaatrapport van de VN. Begin dit jaar slaagde het land erin het Great Barrier Reef van een lijst af te houden van bedreigd werelderfgoed.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden