Australië wijst naar activisten in rel over zelfverbrandingen

Minister: Sympathisanten geven asielzoekers valse hoop

Niet het strenge Australische asielbeleid is reden voor twee zelfverbrandingen de afgelopen week in een asielzoekerskamp op het Pacifische eiland Nauru, maar juist de mensen die zich sterk maken voor asielzoekers. Dat is althans de mening van de Australische minister van immigratie Peter Dutton.

Dutton sprak zich gisteren uit over de ernstige incidenten in het Australische detentiekamp op Nauru. Een Somalische vrouw stak zich maandag in brand - zij ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Een 23-jarige man uit Iran deed vorige week hetzelfde, uit protest tegen de behandeling van de asielzoekers in het kamp. Hij overleefde zijn wanhoopsdaad niet.

Op Nauru worden mensen die eerder per schip Australië probeerden te bereiken, opgesloten terwijl ze hun asielprocedure doorlopen. Krijgen ze asiel, dan mogen ze op het eiland blijven, zo niet dan moeten ze terug naar hun land van herkomst. Australië komen ze sowieso niet in.

Mensen die zich bekommeren om het lot van de mensen in de kampen, geven asielzoekers valse hoop dat ze ooit naar Australië kunnen reizen, stelde Dutton gisteren. Dát is de reden van de zelfverbrandingen, niet het Australische beleid. De pleitbezorgers van de asielzoekers "moedigen sommige mensen aan zich op een bepaalde manier te gedragen", zo becommentarieerde de minister.

Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties hebben al langer scherpe kritiek op de situatie in de twee kampen die Australië buiten zijn eigen landsgrenzen heeft ingericht. Ook op het eiland Manus, onderdeel van Papoea-Nieuw-Guinea, zitten vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden vast en zijn al doden gevallen.

Het Hooggerechtshof van Papoea besliste vorige week dat het detentiekamp op Manus in strijd is met de grondwet, en eiste dat de regering het kamp zo spoedig mogelijk sluit. Dat is nog niet gebeurd. Australië maakte direct na de gerechtelijke uitspraak bekend dat het niets aan zijn beleid zal veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden