Australië verzet zich tegen Chinese invloed

blokkade | De regering in Canberra verkoopt een stroomnetbedrijf alleen aan Australiërs. Chinezen worden geweerd.

Australië heeft zijn grootste stroomnetbedrijf gisteren verkocht aan een volledig Australische groep investeerders. De regering in Canberra houdt hiermee Chinese bedrijven buiten de deur, die eerder een bod deden op netwerkbeheerder Ausgrid. Volgens de regering mag het stroombedrijf omwille van 'het nationaal belang' en 'zorgen over veiligheid' niet in handen van Chinezen vallen. Enige tijd geleden hielden de autoriteiten ook al een Chinese overname tegen van een groot landbouwbedrijf, dat 1 procent van alle Australische grond bezit.

De Australische vicepremier Barnaby Joyce legde uit dat zijn regering extra voorzichtig is met Chinese staatsbedrijven. "Als onze regering landbouwgrond zou opkopen, zouden mensen zeggen: 'Dat is socialisme, mate'.", zei Joyce tegen de Financial Times. "Waarom zou het in het belang zijn van een andere regering om onze landbouwgrond te kopen?"

De besluiten weerspiegelen de worsteling van Australië met China's groeiende macht. Australië was vroeger deel van het Britse Rijk en is sinds de Tweede Wereldoorlog een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, waarmee het ook militair nauw samenwerkt. De Australiërs vochten de afgelopen driekwart eeuw mee in alle belangrijke Amerikaanse oorlogen.

De afgelopen twee decennia hebben de Australiërs sterk geprofiteerd van de snelle economische groei in China. De Chinezen kopen op grote schaal grondstoffen in Australië, investeren er in vastgoed, en komen in steeds grotere getale als toeristen naar het land. Hierdoor beleefde Australië 25 jaar achtereen economische groei.

Maar de laatste jaren ontstaan steeds meer zorgen over de toenemende Chinese invloed. De regering in Canberra kijkt met argusogen naar Pekings expansiedrift in de Zuid-Chinese Zee. En de chef van de geheime dienst waarschuwde voor de rol van Chinees geld in de Australische politiek. Vorige maand ontstond een relletje rond een senator die Pekings ambities in de Zuid-Chinese Zee verdedigde, maar intussen Chinees geld bleek te hebben aangenomen.

In reactie op de verschuivende machtsverhoudingen probeert de Australische regering nu een middenweg te bewandelen. Canberra tracht de invloed van de Chinese machthebbers beteugelen, maar wil tegelijk ook volop zaken blijven doen. Vicepremier Joyce bezwoer deze week dan ook dat achter het blokkeren van de twee recente Chinese overnamepogingen absoluut geen protectionisme of discriminatie schuilgaan. Volgens de vicepremier blijft Australië "het meest liberale land ter wereld."

undefined

Mao-concerten vallen verkeerd

De groeiende macht van Peking verdeelt, opvallend genoeg, ook de vele Chinese immigranten in Australië. Dat bleek wel toen enkelen laatst in de stadhuizen in Sydney en Melbourne concerten wilden organiseren voor de tiende sterfdag van Mao Zedong. In promotiemateriaal werd Mao geprezen als 'een groot leider' met een 'humanitaire persoonlijkheid'. Dat schoot andere Chinezen in het verkeerde keelgat. Zij wezen op het autocratische karakter van Mao's bewind, dat aan vele miljoenen het leven kostte, en organiseerden protesten. 'Stop het Maoïstische concert in Sydney', stond op flyers. 'Omarm Australische waarden.' De autoriteiten in Sydney en Melbourne cancelden de concerten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden