Australië mag vluchtelingen terugsturen naar eilandkampen

Een protest tegen het opvangkamp voor vluchtelingen in Nauru, in de lucht voor het parlementsgebouw in Australië. Beeld EPA

De Australische regering wordt niet beknot in de middelen die het bezit om vluchtelingen te weren. Dat heeft het Australische Hooggerechtshof vandaag beslist. Dat betekent dat vluchtelingen nog voordat ze voet aan wal zetten mogen worden onderschept en naar opvangkampen op kleine eilanden voor de Australische kust kunnen worden gebracht.

Het Hooggerechtshof moest bepalen of het illegaal was dat een vrouw uit Bangladesh werd teruggestuurd naar het eiland Nauru, in de Stille Zuidzee. De boot waarop ze zat was in 2013 onderschept en naar Nauru gesleept, maar een jaar daarna werd ze voor een bevalling naar Australië gebracht. Ze kreeg van een zoon. Toen ze weer op krachten was, werd ze weer teruggestuurd. Onwettelijk, vond ze.

Volgens het Australische hof was die actie echter wel degelijk wettelijk mogelijk. Het Hof verwees naar de grondwet, zo staat te lezen in het oordeel.

Streng, strenger, Australië
Het besluit is een nieuwe klap voor de vluchtelingen die naar Australië willen. Voor hen is het al een krappe drie jaar bijna onmogelijk om het land te bereiken. De Australische ex-premier Tony Abbott won toen de verkiezingen met zijn leus 'geen boten meer'. Het bleek een opmaat voor een rigoureus grensbeleid, waarbij in 2014 zelfs geen enkele vluchteling via het water Australië binnenkwam.

Streng beleid
Hoe streng is het Australische asielbeleid? Lees hier een analyse van Iris Ludeker.

Vluchtelingen die nu proberen Australië te bereiken, kunnen worden vastgehouden in kampen op Christmas Island of Nauru. Dat zijn kleine eilanden, respectievelijk gelegen onder Indonesië en ten noordoosten van Australië.

Dat gebeurt overigens alleen als de vluchtelingen niet kunnen worden teruggestuurd. Australische militairen slepen bootjes vol vluchtelingen terug naar de plek waar de boot te water werd gelaten. Vaak is dat Indonesië.

Het hooggerechtshof bepaalde al in 2014 dat ook het terugsturen naar Papoea-Nieuw-Guinea wettelijk mocht. Het land heeft er ook geen problemen mee om mensen terug te sturen naar landen waar de mensenrechten worden geschonden, zoals Sri Lanka.

Onder de huidige premier, Malcolm Turnbull, lijkt er vooralsnog geen verandering te komen in het Australische asielbeleid. Turnbull heeft zich ferm uitgesproken voor gesloten grenzen. Hij reageerde ook op het oordeel van het Hof: "Dit is een belangrijke beslissing. Het Hof heeft bepaald dat het asielbeleid legaal is. De regering houdt de grenzen veilig."

Het is onduidelijk hoe de beslissing valt bij de honderden asielzoekers die in Nauru wachten op hun asielprocedure. De minister van justitie van het eiland, David Adeang, waarschuwde op de radio dat er rellen kunnen uitbreken.

In de opvangkampen zijn al diverse malen rellen uitgebroken, maar dat was vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Mensenrechtenorganisaties hebben teleurgesteld gereageerd op het vonnis.

De Australische premier Malcolm Turnbull, hier in het Australische parlement. Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden