Australië maakt film om asielzoekers af te schrikken

Premier Tony Abbott beloofde al in 2013 dat geen bootvluchteling nog het Australische vasteland zou bereiken. Beeld epa

Je hebt streng, en dan heb je het Australische asielbeleid. Al jaren is het als vluchteling bijna onmogelijk om het land binnen te komen, maar de overheid doet er nog een schepje bovenop. De regering heeft bijna 3 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuwe film die asielzoekers moet afschrikken. De film zal vertoond worden in conflictgebieden als Syrië, Irak en Afghanistan.

In de film zullen afschrikwekkende beelden te zien zijn van verdrinkende asielzoekers, schrijft de Australische website ABC, en waarschuwingen dat vluchtelingen vooral niet in de praatjes van mensensmokkelaars moeten trappen. "Soapseries en telefilms kunnen doelgroepen bereiken met moeilijke boodschappen", zegt een woordvoerder van het Ministerie van Immigratie tegen het Australische nieuwsprogramma Lateline.

Productiemaatschappij Put It Out There Pictures in Sydney heeft opdracht gekregen om de film te maken, onder leiding van Trudi-Ann Tierney. Zij had aanvankelijk haar bedenkingen, maar die verdwenen als sneeuw voor de zon toen ze inzag welke 'positieve resultaten' de film wilde bereiken. "De invloed die deze film kan uitoefenen op iemands beslissing om per boot de overtocht naar Australië te maken, kan niet worden onderschat", aldus Tierney. "De film kan mensen beschermen tegen opsluiting, teleurstelling en zelfs de dood."

Sceptisch
Phil Glendenning, voorzitter van de Australische Raad voor Vluchtelingen, is sceptisch over het initiatief. "Ik denk niet dat de regering begrijpt waarom mensen op de vlucht zijn, als ze denken dat een televisiedrama een afschrikkend effect kan hebben", zegt hij.

Australië ligt internationaal al langer onder vuur vanwege zijn zeer restrictieve beleid jegens bootvluchtelingen. Die worden op weg naar Australië onderschept en teruggestuurd, of naar eilanden in de Stille Zuidzee gebracht waar ze hun asielprocedure in detentie moeten afwachten. Als hun asielverzoek daar wordt goedgekeurd, mogen ze blijven of naar Cambodja - maar niet naar Australië.

Premier Tony Abbott heeft schoon genoeg van kritiek van de Verenigde Naties op zijn asielbeleid. De conservatieve bewindsman reageerde vorige maand nog woedend op bevindingen van een VN-rapporteur, die het Australische vluchtelingenbeleid op bepaalde punten in strijd acht met de Conventie tegen marteling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden