Australië laat asielkinderen schoorvoetend toe

Asielkinderen protesteren tegen hun opsluiting op het eiland Nauru.Beeld HRW

Een rechterlijk besluit dwingt de Australische regering zieke kinderen van het eiland Naura af te halen.

Zo min mogelijk ruchtbaarheid leek de Australische regering te willen geven aan haar voornemen om kinderen van het eiland Nauru weg te halen. Premier Scott Morrison liet gisteren nauwelijks iets los over de operatie. Die is al een paar weken geleden in gang gezet, zei hij tegen een Australisch radiostation. De laatste twee weken zijn bijna vijftig kinderen met hun familieleden – 135 mensen in totaal - naar Australië overgebracht.

Morrison zei geen show van hun verhuizing te willen maken. Maar er zijn wel meer redenen te bedenken waarom de premier geen aandacht op deze zaak wil vestigen. Zo druist de maatregel in tegen het verscherpte asielbeleid dat Australië vijf jaar geleden heeft ingezet.

Sindsdien worden asielzoekers die per boot Australië proberen te bereiken onmiddellijk naar detentiecentra op de afgelegen eilanden Nauru en

Papoea-Nieuw-Guinea in de Stille Oceaan gestuurd. Mensen die illegaal per boot aankomen, zullen zich nooit in Australië mogen vestigen is het uitgangspunt. Maar die ‘belofte’ lijkt de regering nu te breken.

Brandbrieven

De premier zal bovendien niet de indruk willen wekken te zwichten voor de druk van hulpverleners en mensenrechtenactivisten. Die produceerden afgelopen jaren heel wat rapporten en brandbrieven over de slechte omstandigheden waarin de honderden asielzoekers worden opgevangen. Ze schreven over het gebrek aan medische en psychische hulp, de schimmelige tenten, over de radeloosheid en uitzichtloosheid. 

Artsen zonder Grenzen waarschuwden vorige maand nog dat sommige kinderen in een semi-comateuze staat verkeren en niet meer in staat zijn om te eten of te drinken. Ook berichtte de hulporganisatie – die vorige maand het eiland moest verlaten nadat ze opriep tot een onmiddellijke evacuatie van alle asielzoekers – over zelfmoordpogingen onder kinderen. Ook duizenden Australische artsen maanden de premier onlangs in een open brief om kinderen voor medische behandeling naar Australië te halen.

Een aantal ernstig zieke kinderen is dus al naar Australië overgebracht, stipte Morrison gisteren aan. Wat hij daar niet bij vertelde is dat het grootste deel van deze verhuizingen pas mogelijk werd nadat de regering voor de rechter was gedaagd, onder andere door de National Justice Project. Eenmaal in het gelijk gesteld door de rechter moesten sommige kinderen rechtstreeks van het vliegveld naar het ziekenhuis worden gebracht, zo slecht waren ze eraan toe.

Andere kinderen zouden met hun familie naar detentiecentra op verschillende plekken in het land zijn gebracht. Wat er met hen zal gebeuren is vooralsnog onduidelijk.

Naar Nauru terugkeren na medische behandeling hoeven de kinderen niet, zei minister van binnenlandse zaken Peter Dutton deze week. Maar ze zullen ook niet in Australië kunnen blijven, stelde hij meteen. Op het aanbod van Nieuw-Zeeland om 150 asielzoekers per jaar op te nemen, wil de minister evenmin ingaan. Dutton vreest dat zo’n maatregel het aantrekkelijk maakt voor asielzoekers om de tocht over zee richting Australië te maken.

Helemaal ongewis is het lot van de honderden volwassen achterblijvers op Nauru en op Papoea.

Lees ook: 

Verbannen asielzoekers op Nauru en Manus leven in radeloze onzekerheid

Ze zitten op eilanden waar ze niet heen wilden en weten niet wat er gaat gebeuren. ‘Kill us now’, (Maak ons nu dood) staat in een muur gekerfd in het detentiecentrum van Nauru. Het beeld is te zien in de documentaire ‘Chasing Asylum’.

Gaat Europa asielzoekers verbannen, net als Australië?

Boten met migranten wegslepen en de asielprocedure uitbesteden aan andere landen. Een jaar geleden was breed Europees draagvlak hiervoor nog ver te zoeken, nu staat het in Brussel op de agenda. Gaat Europa Australië achterna?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden