Australië houdt open-skies gesprekken met EU

(Novum/Dow Jones) - De Australische minister van transport, Anthony Albanese, zei dinsdag tegen het Australische parlement dat hij in juli naar Europa zal afreizen om te praten over een potentiële open-skies overeenkomst tussen Australie en de Europese Unie.

Onlangs trad het open skies-verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde staten in werking.

Europese transportministers keurden vorige week een mandaat van de Europese Commissie goed voor onderhandelingen over een overeenkomst over luchtvaartdiensten tussen de Europese Unie en Australie.

Het mandaat is een "belangrijke stap richting een historisch open-skies verdrag", aldus Albanese. Het verdrag zou leiden tot meer concurrentie, meer vluchten en lagere vervoersprijzen.

Europa is de grootste vliegmarkt voor Australie. In 2007 reisden er 4,5 miljoen passagiers tussen de continenten, wat neerkomt op zo'n 44.000 passagiers per richting per week.

Momenteel wordt het aantal vluchten volgens de transportminister beperkt door "ouderwetse" verdragen. Zo mogen Australische maatschappijen maar drie keer per week naar Parijs vliegen.

"Een open-skies verdrag zou veel - zo niet alle - bestaande beperkingen gerelateerd aan wetgeving voor de activiteiten van Australische en Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen wegnemen", zegt Albanese.

Het lijkt echter nog wat onwaarschijnlijk dat een dergelijke overeenkomst zou leiden tot een verhoogde capaciteit. De Australische luchtvaarder Qantas Airways Ltd. zei eerder deze maand te stoppen met vliegen op een aantal internationale routes, vooral naar Aziatische bestemmingen, om het effect van de hoge brandstofkosten te verlichten.

De Australische minister gaf aan dat hij in juli EU-afgevaardigden en de Franse en Duitse transportministers zal ontmoeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden