Australië heeft kritiek op controles in Berlijn

De Australische zwembond heeft gisteren geëist dat de controles op verboden prestatiebevorderende middelen van afgelopen weekeinde in Berlijn bij Ian Thorpe ongeldig worden verklaard.

De Australiërs hebben felle kritiek op de manier waarop tijdens de wereldbeker kortebaanzwemmen de tests plaatsvonden. Daarbij zouden diverse regels zijn overtreden.

Thorpe (17) zwom zondag een wereldrecord op de 200 meter vrije slag. De Australiërs maakten zaterdag in Berlijn al bezwaar tegen de gevolgde methodiek bij de dopingcontroles.

Het mankeerde volgens hen vooral aan de verzegeling van de afgenomen flesjes met urinemonsters. Ze dreigden zich terug te trekken voor de finales, waarbij de Amerikaanse teamleiding zich solidair verklaarde.

Nadat de politie bereid was gevonden toezicht op de controles te houden, kwamen alle zwemmers toch in actie.

De Britse atletieksport is getroffen door twee nieuwe dopinggevallen. De namen van de betrokken sporters zijn nog niet bekendgemaakt. De voorzitter van de Britse atletiekbond David Moorcroft heeft toegezegd later deze week met een officiële verklaring te komen.

In beide gevallen gaat het om het gebruik van het omstreden verboden steroïde nandrolon. In de Britse atletiek werden vorig jaar Linford Christie, Doug Walker en Cary Cadogan op het gebruik van dit middel betrapt. De tuchtcommissie van de nationale bond wilde hen echter niet bestraffen.

Het arbitragepanel van de internationale atletiekfederatie IAAF zal zich vermoedelijk in de eerste week van april over deze kwesties buigen.

Ook andere atleten van naam reageerden de laatste maanden positief op dopingcontroles, waarbij sporen van nandrolon werden aangetroffen. Dat gold onder anderen voor de Jamaicaanse Merlene Ottey, de Duitser Dieter Baumann en de Nederlander Troy Douglas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden